Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö inleder balanseringsprogram – försäljning av andelar av hamnen finns som förslag

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fartyg,fraktfartyg,hamnar,Kaskö,hamnen i kaskö

För att få ekonomin i balans har Kaskö stad utarbetat ett program där ett av förslagen är att sälja 49 procent av Kaskö Hamn Ab till närliggande kommuner. Dessutom höjer man fastighetsskatten.

Kaskö stad har kämpat med ekonomin under en längre tid.

Därför har en arbetsgrupp fått i uppgift att göra ett omfattande balanseringsprogram för stadens ekonomi. Programmet godkändes av stadsfullmäktige på torsdagskvällen efter en lång diskussion.

Programmet ska förverkligas i perioder under åren 2018-2021 och är riktgivande.

Förslag: sälj ut andelar av hamnen

En punkt i balanseringsprogrammet är att sälja bort 49 procent av aktierna i Kaskö Hamn Ab till närliggande kommuner.

Förslaget här har väckt en del diskussion och det lades även fram ett förslag på fullmäktigemötet att ta bort hamnen från sparprogrammet.

Förslaget röstades ner, men fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) säger att det inte innebär att hamnen automatiskt kommer att säljas.

- Programmet lever så inget är fastspikat. Man tar upp allt till behandling som kommer eftersom och ser vad som inte kan göras och vad som kan åtgärdas och i vilken utsträckning, säger Häggblom.

Andra punkter i programmet är att sälja en del fastigheter som staden äger, bland annat det före detta lågstadiet och en del industri- och lagerhallar.

Man står vid strand med industri långt i bakgrunden
Kari Häggblom, fullmäktigeordförande i Kaskö stad. Man står vid strand med industri långt i bakgrunden Bild: Yle/Roy Fogde Kaskö,industrinedläggning

Fastighetsskatten höjs – del av balanseringsprogrammet

Under torsdagens möte röstade man även om styrelsens förslag att höja fastighetsskatten. Förslaget gick igenom med nio röster mot åtta.

Häggblom säger att det här hänger ihop med balanseringsprogrammet.

- Där var en punkt att vi måste få in mera inkomster och på det här viset är det ganska många som deltar i talkot, säger Häggblom.

De höjda skatterna ska ge sammanlagt 200 000 euro i ökade inkomster åt staden.

Inkomstskatteprocenten höjs däremot inte i Kaskö nästa år, den hålls kvar på 22 procent.