Hoppa till huvudinnehåll

L-U: Konditionsgranskning avslöjade läckage i en av bassängerna i Lojo simhall - betongen överlag i dåligt skick

Tre barn i simskola
Neidonkeidas har cirka 300 000 besökare per år. (Arkivbild, inte från Lojo) Tre barn i simskola Bild: Mostphotos simning,simundervisning,Simhall,barn (familjemedlemmar)

Simhallen Neidonkeidas i Lojo behöver en omfattande renovering, skriver tidningen Länsi-Uusimaa (8.11). En konditionsgranskning visar att betongen i bassängerna har tagit skada och det finns också problem i taket.

Man kan sammanfatta läget som rätt dåligt, säger vd Jukka Vienonen vid stadens motionscenter, Lohjan Liikuntakeskus, till tidningen. Artikeln är på finska och kräver inloggning.

Värst är läget i den så kallade aktivitetsbassängen där järnbeslaget har omfattande rostskador och det förekommer läckage.

Det finns också problem i takkonstruktionerna vilket leder till att värme läcker ut, skriver Länsi-Uusimaa.

Orsaken till att betongen har försvagats är så kallad alkalisering. Det beror på att klorhaltigt vatten har kommit i kontakt med betongen och har med tiden försvagat den.

Utvidgning också på tapeten

Lojo har man preliminärt räknat med att en renovering av simhallen rör sig mellan två och fem miljoner euro.

Renoveringen kommer att röra sig i den dyrare ändan av gaffeln, säger Jukka Vienonen till tidningen. Men han konstaterar också att kostnaderna blir bara högre om man väntar med en renovering.

Förutom en grundrenovering har en utvidgning av hallen diskuterats.

Då skulle prislappen bli betydligt högre - närmare 30 miljoner euro.

Vienonen säger i Länsi-Uusimaa att han upplever att det finns en politisk vilja att genomföra både en utvidgning och en renovering. Samtidigt har staden ändå en lång lista av andra investeringar som också är viktiga.

Simhallen i Ekenäs under lupp

Även simhallen i Ekenäs ska konditionsgranskas, berättar hallmästare Jouko Lupala till Yle Västnyland.

- Vi hoppas kunna genomföra granskningen i sommar. Det beror på om det beviljas pengar till det i budgeten för nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland