Hoppa till huvudinnehåll

Läkaren i Uleåborg och patienten i Vasa – Studenthälsan satsar på läkarbesök via videosamtal

Via videosamtal kan man undersöka till exempel födelsemärken.
Via videosamtal kan man undersöka till exempel födelsemärken. Via videosamtal kan man undersöka till exempel födelsemärken. Bild: Niklas Grönholm läkarundersökningar,födelsemärke

I september startade Studenthälsan ett pilotprojekt som gör det möjligt för en läkare att undersöka patienter som finns i en annan stad. Det här sker via videokamera och datorskärm.

Heidi Grönholm gick till Studenthälsan i Vasa eftersom hon kände sig förkyld. Där togs hon emot av en läkare som inte var i Vasa utan i Uleåborg.

Heidi Grönholm
Heidi Grönholm. Heidi Grönholm Bild: Niklas Grönholm studerande,Heidi Grönholm

- Jag togs emot av en hälsovårdare som satte mig framför en datorskärm. Det var lite konstigt i början, men allt fungerade jättebra.

När man utför en undersökning på det här sättet ser patienten och läkaren varandra hela tiden via skärmen. Läkaren ger instruktioner till hälsovårdaren som utför själva undersökningen.

Med hjälp av ett stetoskop som är kopplat till datorn kan läkaren exempelvis lyssna på patientens hjärta eller lungor.

"Spännande och intressant"

Heidi Grönholm tyckte att undersökningen var spännande och intressant. Hon fick bland annat se sina egna örongångar på skärmen.

- Via skärmen såg jag in i mitt öra vilket var nytt för mig. För en del kan det här vara äckligt, men jag tyckte att det var intressant.

Hon vande sig snabbt och säger att undersökningen skilde sig väldigt lite från ett traditionellt läkarbesök.

Patienten och läkaren har hela tiden kontakt med varandra via skärmen.
Patienten och läkaren har hela tiden kontakt med varandra via skärmen. Patienten och läkaren har hela tiden kontakt med varandra via skärmen. Bild: Niklas Grönholm distansarbete,videokamera

- Det spelar ingen roll om läkaren sitter framför mig eller bakom en skärm eftersom det handlade om en så liten förkylning.

Hälsovårdaren var med under hela undersökningen, vilket fick Grönholm att känna sig trygg. Men hon tror inte att den här typen av läkarbesök är lämplig för alla situationer.

- Om det är frågan om större eller mera privata grejer, då skulle jag vilja att läkaren är på plats.

Projektet ska hjälpa mindre orter

Elisabeth Smedman, direktör för Studenternas hälsovårdsstiftelses enhet i Vasa, säger att tanken bakom projektet är att hitta nya sätt att ge vård. Vasa är en av sex verksamhetsorter där projektet genomförs.

- Vi har fått bra feedback både från personal och patienter. Vi tror att ungdomar är mera positivt inställda till ny teknik.

Elisabeth Smedman, direktör på studenthälsovården i Vasa.
Elisabeth Smedman, direktör på studenthälsan i Vasa. Elisabeth Smedman, direktör på studenthälsovården i Vasa. Bild: Niklas Grönholm studenthälsovård,elisabeth smedman

Smedman tror att den nya tekniken kan hjälpa framförallt mindre orter att erbjuda mera omfattande tjänster.

- Det här är ett bra komplement till de traditionella mottagningspunkterna. Nu kan det hända att det blir fler mottagningsställen på mindre orter omkring i Finland där en läkare inte kan vara fysiskt på plats.

Ska spara pengar

Smedman säger att videosamtalen passar bra vid mindre åtgärder då en patient exempelvis har en förkylning. Hon är noga med att poängtera att sekretessen bibehålls också när man använder den nya tekniken.

- Patientintegriteten fungerar till hundra procent. Konsultationen sker via videosamtal, men patientjournalerna öppnas inte där utan läses skyddat via datorn.

Studenthälsovården i Vasa.
Studenthälsan i Vasa. Studenthälsovården i Vasa. Bild: Niklas Grönholm studenthälsovård,studenthälsan i vasa

I nuläget innebär projektet extra kostnader eftersom det krävs en extra hälsovårdare i rummet med patienten. I framtiden är tanken att man ska kunna spara pengar.

- Det här projektet pågår till slutet av året, sedan görs en utvärdering. Jag tror att liknande arbetsmetoder kommer att finnas i någon form i framtiden, säger Smedman.

Text: Lukas Kallenberg. Bild: Niklas Grönholm. Mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

Läs också