Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sdp störst i Yles partimätning, abortfrågan på tapeten i Norden, den indonesiska flygkraschen börjar klarna

SDP:s ballong.
SDP:s ballong. Bild: Yle/ Nora Engström SDP,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),politik,parti

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Statsminister Juha Sipiläs hårda linje för att försämra uppsägningsskyddet har varit mest till nackdel för Centern. Samlingspartiet ser inte ut att ha lidit av höstens turbulens, skriver Ingemo Lindroos, politisk kommentator vid Svenska Yle. Så här syns höstens turbulens i Yles partimätning.

Blir du niad eller duad i biljettkassan? Brukar du nia eller dua personalen? Ditt budskap kan uppfattas helt fel, beroende på om du gör det i Finland eller i Sverige.

Veckor av kampanjarbete märktes tydlig på Alexander Stubb och Manfred Webersom debatterade vid konservativa EPP:s kongress på onsdag kväll: argumenten hos kandidaterna var slipade in i minsta detalj.

Utrikes

Internationellt finns det stora skillnader när det gäller kvinnors rätt att göra abort och på många håll är abortfrågan kontroversiell. Trots att abort har varit lagligt i de nordiska länderna sedan 1970-talet används abortfrågan med jämna mellanrum som politiskt slagträ också i Norden.

Orsakerna bakom den indonesiska flygkraschen börjar klarna. Enligt olycksutredare hade en av planets vinkelsensorer bytts ut dagen innan olyckan.

35 bistånds- och medborgarorganisationer i Jemen och i omvärlden kräver ett omedelbart slut på kriget i Jemen. Organisationerna slår larm om att 14 miljoner människor hotas av hungersnöd i Jemen på grund av kriget mellan Houthirebeller och en internationell militärkoalition som leds av Saudiarabien.

USA:s justitieminister Jeff Sessions avgår, skriver president Donald Trump. Trump och Sessions har haft ett tumultartat förhållande bara veckor efter att justitieministerns tillträdde när han hoppade av Rysslandsutredningen. Jeff Session uppger i ett brev att han avgår på Trumps begäran.

Vädret

En mild och fuktig luftström går genom landet och dimma eller duggregn förekommer på sina håll. Temperaturen ligger på mellan 3 och 8 grader.