Hoppa till huvudinnehåll

Pedersöre kommun vill inte att YA flyttar till Jakobstad – ger YA halverad hyra på Sursikbacken

Närvårdare på jobb.
Närvårdare på jobb. Bild: (c) Kzenon vård (omsorg),närvårdare,yrkesutbildning

Pedersöre kommun vill inte att Yrkesakademin i Österbotten (YA) flyttar närvårdarutbildningen till Jakobstad. Kommunen erbjuder halverad hyra.

Yrkesakademin i Österbotten (YA) skulle kunna få en halverad hyra de kommande fem åren för lokalerna på Sursikbacken i Pedersöre.

Det föreslår Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors som motargument till att YA skulle flytta till Jakobstad.

Kommunens erbjudande urholkar enligt kommunen argumenten för att koncentrera YA:s verksamhet till Jakobstad av ekonomiska skäl. Kommunstyrelsen i Pedersöre tar ställning till Svenfors förslag på måndag.

Yrkesakademin i Österbotten planerar att flytta närvårdarutbildningen från Sursikbacken i Bennäs till Campus Allegro i Jakobstad. Hyressänkningen är kommunens reaktion på planerna.

Sparkrav

Genom flytten vill Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk), som upprätthåller YA, spara 100 000 euro i externa hyreskostnader.

Det nuvarande hyresavtalet för Sursikbacken går ut i december 2019 och enligt kommunen ser Söfuk en chans att dra ner på utgifterna.

Kommundirektören föreslår att YA ska avstyra flytten och förslår att YA hyr ett mindre utrymme för en billigare hyra. På det skulle YA, enligt kommunen, spara 100 000 euro.

De nya hyresvillkoren skulle kunna börja gälla redan från 1.1.2019.

- På det här sättet skulle YA klara sparkravet på 100 000 euro. Om det handlar om ekonomi borde YA och Söfuk ha löst problemet för fem år framåt, säger kommundirektör Stefan Svenfors i ett pressmeddelande.

Kommunen anser att närvårdarutbildningen är viktig för profileringen av Pedersöre gymnasium.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten