Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgare på demokraters valvaka i USA - "Stämningen var ganska uppgiven"

Kapitolium i USA.
Kapitolium i Washington D.C. där representanthusets plenisal och senatskammaren finns. Kapitolium i USA. Bild: Marjut Lindroos USA,Capitol Hill,senaten

Raseborgaren Filip Björklöf följde med mellanårsvalet i USA på plats och ställe. Han praktiserar i senaten i Washington D.C. och kunde se en viss besvikelse bland demokraterna trots segern i representanthuset.

Stämningen bland demokraterna är litet delad några dagar efter valet, man hade i smyg hoppats på ett bättre resultat, säger Filip Björklöf.

Demokraterna har nu majoritet i representanthuset, medan republikanerna behåller kontrollen över kongressens övre kammare, senaten.

I USA berättar man gärna om sina politiska åsikter

Filip Björklöf är praktikant i ett halvår i USA för att bekanta sig med beredning och beslutsfattande på lite högre nivå.

Porträttbild på Filip Björklöf.
Filip Björklöf. Porträttbild på Filip Björklöf. Bild: Bubi Asplund / Yle politiker,kommunalpolitik,kommunalpolitiker,Svenska folkpartiet i Finland,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,filip björklöf

Björklöf jobbar i demokraten Ronald Lee "Ron" Wydens stab. Wyden representerar delstaten Oregon och har suttit i senaten sedan 1996.

Wyden var inte uppställd i det här valet, så Björklöf har inte jobbat med det här mellanårsvalets valkampanj. Han fick inte heller föra kampanj för någon annan kandidat på arbetstid.

- Jag var i alla fall till Virginia och följde med en demokrats tillställningar. I USA vet man ganska bra vem som är demokrat eller republikan. Här stänger man inte dörren i ansiktet på någon utan berättar gärna om sina egna politiska åsikter.

Uppgiven stämning

Björklöf deltog i en valvaka i Washington D.C. Han beskriver den som ganska avslappnad eftersom det inte blev en storskräll för demokraternas del.

- Stämningen var ganska uppgiven då resultaten började komma.

Det har inte funnits några politiker i Washington D.C. de senaste veckorna på grund av valkampanjen. Björklöf tror att det ännu är några lugna dagar i Washington.

- Sedan rullar arbetet igång igen och allt blir säkert som normalt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland