Hoppa till huvudinnehåll

Vandalism skapar otrygghet i ett växande Nickby: ”En knytnävsstor sten flög in genom fönstret”

Nytt hus i Sibbo
Nytt hus i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Nickby,nickby nybyggnation

Flera fall av anlagda bränder och vandalism har drabbat Nickby under hösten. Invånarna saknar bland annat bättre gatubelysning.

För en vecka sedan satt Eva Eskman och vävde textiler tillsammans med sina kurskamrater. Deras lektion i den gamla ladugården på Jussasvägen nära allaktivitetshallen avbröts abrupt.

- Jag satt ensam i ett av rummen och vävde då några ungdomar började banka på fönstren och dörrarna. Man hörde hur de skrek utanför byggnaden.

Efter en stund steg hon upp och tittade ut genom gardinerna, men i mörkret såg hon ingen där utanför.

- Precis då jag hade satt mig igen vid vävstolen flög en knytnävsstor sten in genom fönstret och träffade vävstolen. Golvet fylldes av glassplitter.

Förvånad och arg

Eva Eskman blev först förvånad…

- När man går på medborgarinstitutets kurs är det inte meningen att det ska hända sånt här. Hade stenen kastats in genom det andra fönstret hade den träffat mig.

… sedan blev hon arg.

- De unga, troligtvis femte-sjätteklassare, kunde i stället syssla med så mycket bättre saker i sina liv.

Hur visste du att det var fråga om unga personer?

- Jag hörde det på pojkarnas röster. Det handlade om den ålderns barn, säger Eva Eskman.

Krossad reklamskylt
Krossad skylt i Nickby vintern 2017. Krossad reklamskylt Bild: Yle/Mikael Kokkola Nickby,ofog

En annan person som var på plats berättar hur några av de äldre kursdeltagarna nu känner oro inför kommande vävkvällar.

- Några äldre kursdeltagare sade att de inte mera vågar komma hit, då det flyger sten genom fönstret. I Nickby har ofog och illdåd blivit allt mera synligt.

Ett antal bilbränder samt en anlagd brand i en gammal affärsfastighet har inträffat i höst i Nickby, och krossade fönsterrutor hör allt mer till vardagen.

Polisen kom aldrig till den gamla ladugården trots att de blev tillkallade.

Varje vecka får man höra om att fönster har slagits in

- Vi gjorde en polisanmälan, men fick höra att de inte har möjligheter och resurser att komma på plats, då de unga inte längre finns där, säger Eva Eskman. Något som inte precis höjer på vår trygghetskänsla.

Oro och otrygghet skapar lätt begränsningar för unga och äldre i Nickby, tycker Eskman. Enligt henne är läget i Nickby nu på många sätt rörigt, då det byggs på så många platser.

- Det finns ganska många dåligt belysta ställen där det eventuellt kan hända saker och ting. Själv låter jag inte mina yngre barn gå ensamma i Nickby när det är mörkt.

Hon tycker att kommunen och beslutsfattarna borde skrida till åtgärder.

- Att få mera belysning i Nickby skulle vara en konkret lösning. Sedan skulle det vara jättebra med mera poliser som hade möjlighet att regelbundet patrullera här på kvällarna.

Vandalism i Villa Soltuna i Nickby
Vandalism i Villa Soltuna i Nickby sommaren 2017. Vandalism i Villa Soltuna i Nickby Bild: privat bild vandalism,hannah suvivirta

Hjälper bättre belysning?

Hur mörkt är det då i Nickby? Enligt områdesmästare Jim Hindsberg, som ansvarar för gatubelysningen i Sibbo är belysningen på där den ska förutom kring vissa byggplatser.

- Kommer det klagomål så handlar det om de stora byggplatserna, som till exempel området kring bussterminalen. Men mycket där borde rätt snart bli bättre, säger han.

Han är tveksam till om bättre gatubelysning skulle påverka mängden ofog och skadegörelse.

- Lite kan det kanske påverka, men jag tror nog att samma hyss görs ändå fast det är ljust.

Att fönster krossas sker regelbundet i Nickby.

- Varje vecka får man höra om att fönster har slagits in. På vår egen depå har vi haft små inbrott utförda av ungdomar fast vi har strålkastare som lyser hela tiden.

- Situationen har inte blivit värre eller bättre. Det här har pågått i Sibbo och Nickby redan under flera år.