Hoppa till huvudinnehåll

Barkov, Heiskanen och Aho bjöd på passningsgodis – Ristolainens kanon avgjorde i förlängning: ”En riktigt ful seger”

Trots sammanlagt tio mål mellan Buffalo Sabres och Montreal Canadiens hade finländarna inte noterats för poäng i ordinarie speltid. Men då steg Rasmus Ristolainen fram. På andra håll stod såväl Aleksander Barkov, Miro Heiskanen som Sebastian Aho för riktigt smaskiga framspelningar.

Buffalo och Montreal är två NHL-klubbar som före säsongen inte tippades kunna utmana värst många topplag. För stunden är ändå bägge två med i playoffracet på allvar.

Sabres, som gästade Montreal under natten till fredag finsk tid, lyckades nämligen knipa två poäng och samtidigt stiga upp till den andra Wild card-placeringen i den östra konferensen. Det tack vare Rasmus Ristolainen.

Den blåvita backbjässen gjorde det han gör bäst i förlängningar också mot Montreal.

– Jag gjorde faktiskt ett fasansfullt misstag strax innan då jag tappade pucken, men lagkamraterna och målvakten räddade mig. Sedan fick jag pucken och insåg att både jag och motståndarna var trötta. Så testade jag på ett skott, förklarar Ristolainen efter matchen.

– En riktigt ful seger, men en seger ändå. Det kommer att svetsa laget samman, fortsätter han.

Ristolainen blev den första backen i klubbens historia att noteras för fyra matchvinnande mål i förlängning.

Barkovs Florida bröt den bedrövliga hemmatrenden – AHL nästa för ”Pulju”?

Florida Panthers hade innan nattens hemmamatch mot Edmonton Oilers gått förlorande ur de nio (!) senaste dusterna i Sunrise. Men mot Edmonton hade pantrarna bestämt sig för att sätta stopp för sviten.

Det var lagkaptenen Aleksander Barkov som spelade fram matchens första mål då han med en otroligt snygg passning förde pucken vidare till en helt ledig Jevgenij Dadonov – som i sin tur inte hade några problem alls att sätta in pucken.

Hoppa över Twitterpostning

Barkov själv hade senare under matchens gång ett jätteläge att själv sätta in pucken också, men nekades av Cam Talbot. Florida vann matchen med 4–2.

Jesse Puljujärvi noterades endast för nio minuter speltid och fick nöja sig med att knega i Edmontons fjärdelina. Enligt kanadensiska Sportsnet kommer Edmonton att inom den närmaste framtiden antagligen att skicka Puljujärvi ner till farmen, där Bakersfield har ett packat spelschema de kommande veckorna.

Aho och Heiskanen likaså på passningspoäng då Carolina respektive Dallas vann

Sebastian Ahos och Teuvo Teräväinens Carolina Hurricanes såg i sin tur till att förstöra Chicago-tränaren Jeremy Collitons första match vid rodret för den anrika klubben. Carolina knep två poäng med siffrorna 4–3.

Det matchvinnande målet signerades Calvin de Haan, men det var Sebastian Aho som stod för grovjobbet. Aho fick pucken av radarparet Teräväinen och lyckades därefter hitta de Haan då ingen verkade förvänta det.

Hoppa över Twitterpostning

Dallas slog i sin tur San Jose med samma siffror – 4–3 – och också i Texas var finländarna väl framme.

Esa Lindell fick jobba mest av alla i Stars-truppen, medan Miro Heiskanen fick axla ett större ansvar då John Klingenberg skadade sig. Heiskanen medverkade i sin tur i ett fantastiskt snyggt klapp-klapp-spel som avslutades med 3–1-målet av Gemel Smith i den andra perioden.

Hoppa över Twitterpostning

San Joses Antti Suomela noterades också för en assist i matchen.

Markus Granlund noterades i sin tur för två assist då hans Vancouver Canucks kvaddade Boston Bruins med 8–5. Tuukka Rask fick hoppa in då matchen stod 5–3 och tvingades kapitulera tre gånger.

Brorsan Mikael Granlund pangade i sin tur ett mål och lagkaptenen Mikko Koivu passade fram till samtliga Minnesota-fullträffar då Wild slog Los Angeles Kings med 3–1.

Resultat, NHL:

Boston – Vancouver 5–8
BOS Rask 11/14
VAN Ma. Granlund 0+2, +/- 0, 18:00

Florida – Edmonton 4–1
FLA Barkov 0+1, +/- 0, 23:22
FLA Lammikko 0+0, +/- 0, 10:40
EDM Puljujärvi 0+0, -1, 9:06

Philadelphia – Arizona 5–4 efter förlängning
PHI Lehterä 0+1, +1, 4:49

Montreal – Buffalo 5–6 efter förlängning
MTL Kotkaniemi 0+0, -1, 11:21
MTL Lehkonen 0+0, -2, 16:03
BUF Ristolainen 1+0, +/- 0, 26:25

Ottawa – Vegas 3–5

Tampa Bay – NY Islanders 4–2
NYI Filppula 0+0, +/- 0, 15:03
NYI Komarov 0+0, +/- 0, 13:22

Chicago – Carolina 3–4
CHI Jokiharju 0+0, -2, 23:46
CAR Aho 0+1, +/- 0, 15:53
CAR Teräväinen 0+1, +/- 0, 13:37

Dallas – San Jose 4–3
DAL Heiskanen 0+1, +2, 24:24
DAL Honka 0+0, -2, 15:06
DAL Lindell 0+0, -2, 27:46
SJS Donskoi 0+0, +1, 13:03
SJS Suomela 0+1, +/- 0, 9:44

Los Angeles – Minnesota 1–3
MIN Mi. Granlund 1+0, +1, 17:01
MIN Koivu 0+3, +2, 17:33

Videobilder från Viasat.

Läs mera:

Nya uppgifter om nästa World Cup: Inga sammanslagna lag, deadline i januari – men allt hänger på nästa kollektivavtal

Sensommaren 2020 är det meningen att nästa World Cup i ishockey ska arrangeras av NHL och spelarfacket NHLPA. Parterna förhandlar som bäst om turneringens uppsättning, kan sajten The Fourth Period berätta. Men mycket står fortfarande oklart.

Läs också