Hoppa till huvudinnehåll

Experter anklagar Vita huset för att sprida manipulerat videoklipp på CNN-journalist: "Vi har gått över en ny gräns – Vita huset ljuger inte bara utan gör det fullständigt öppet"

Situationen med Trump, Acosta och assistenten.
Situationen med Trump, Acosta och assistenten. Bild: EPA-EFE Donald Trump,Jim Acosta

sin presskonferens efter mellanårsvalet tappade president Donald Trump tålamodet med CNN-journalisten Jim Acosta och bad en assistent ta micken från den sistnämnde. Ett videoklipp som spridits bland annat av Vita husets pressekreterare Sarah Sanders ska visa att Acosta "misshandlade" assistenten genom ett hugg med handen, men klippet är sannolikt manipulerat.

- Vi står för vårt beslut att frånta den här individens ackreditering. Vi kommer inte att tolerera det opassande beteende som tydligt syns i den här videon.

Så skriver Sarah Huckabee Sanders på Twitter, tillsammans med en video där Acosta hugger med handen på den pressassistent som avlägsnar micken från hans hand.

Acosta fråntogs sin pressackreditering efter att han retat upp president Trump med sakfrågor medan Trump hellre ville hylla republikanernas framgångar i senatsvalet.

Nu menar Vita huset ändå att ackrediteringen inte togs bort på grund av att Acosta irriterade presidenten, utan för att Acosta var våldsam mot assistenten.

Och om Acosta ens lite kan ses som en man som slår kvinnor, kan Vita husets beslut att porta en av landets mest ansedda journalister försvaras med pondus.

Problemet är att videon verkar vara falsk, och att folk har märkt det.

Fake video eller fake news?

Enligt flera journalister och videoexperter är den video som Sarah Sanders delade på Twitter på onsdagen manipulerad. Det är en mikroskopisk skillnad, som kan ses i ett antal jämförande videoklipp.

Människorättsaktivisten Rafael Shimunov, som arbetat med video i över 15 år, är säker på att den är manipulerad, och har lagt den ursprungliga videon och det klipp Sanders delade på varandra.

Den påstådda skillnaden syns genom att se hur de rödskimrande bilderna – Sanders video – är annorlunda jämfört med den ursprungliga videon från CSPAN. Än en gång: skillnaden är mikroskopisk.

Hoppa över Twitterpostning

Den manipulerade videon har låg kvalitet och passande nog inget ljud. Sekvensen där Acosta sänker sin hand verkar ha snabbats upp, men också andra analyser har gjorts.

Enligt Independent handlar det inte om att klippet har snabbats upp, utan att videon istället frysts i tre bilder (frames).

Skillnaden blir tydligare i ett annat klipp, som delats av bland annat Slate-journalisten Aymann Ismail, där sekvensen i de båda klippen visas först i normalhastighet, sedan halv hastighet och till sist i 25 procents hastighet.

Hoppa över Twitterpostning

Konspirationsteoretiker, Infowars bakom

Den manipulerade videon publicerades först av den kända konspirationsteoretikern Paul J. Watson på Infowars-nätverket. Watson har förnekat att han skulle ha manipulerat klippet.

Infowars och dess galjonsfigur Alex Jones har länge spridit arga konspirationsteorier mot "den nya världsordningen". Bland annat påstår sidan att skolskjutningen i Sandy Hooks inte hände, att Hillary Clinton är en demon och att en pedofilring drivs från en pizzeria i Washington, D.C.

Jonathan Albright, forskningsledare för digital journalistik på toppuniversitetet Columbia, säger till Washington Post att det inte finns tvivel om att videon är manipulerad.

- Det är inte AI-genererat eller helt osant. Det är något riktigt som bokstavligen har dragits ut, och format till ett politiserat bevis, säger Albright.

Vita huset ljuger inte bara utan gör det fullständigt öppet

Det här har fått kritiken att välla in mot Sanders och Vita huset.

Många kallar det för skamligt och kräver en ursäkt av åtminstone Sanders. Northeasternuniversitetets journalistikprofessor Dan Kennedy ser Sanders inlägg som ännu en tröskel som har överskridits.

- Vi har gått över en ny gräns, då återkallandet av Acostas ackreditering baserar sig på en lögn. Vem som helst kan själv se i videoklippet att det är en lögn. Vita huset ljuger inte bara utan gör det fullständigt öppet, och förväntar sig att de lojala följarna ändå tror på det, säger Kennedy till AFP.

Läs mera:

Trumps presskonferens snurrade kring regeringssamarbete – om samarbetet inte funkar är det "Demokraternas fel"

Demokraterna har tagit makten över representanthuset medan republikanernas grepp om senaten hårdnar. Trump kallar valresultaten historiska och prisar sin roll i valrörelsen.

Läs mera:

Alexandria Ocasio-Cortez på segerfest efter mellanårsvalet 2018.

Mellanårsvalet: Fortsatt republikanskt styre i senaten, demokraterna tar över representanthuset och rekordmånga kvinnor invalda

Demokraterna har för första gången sedan 2011 tagit kontroll över representanthuset. Maktbalansen i USA förändrades över en natt, men det blev inte den blåa, Demokraternas tsunami som den politiska vänstern hade hoppats på i mellanårsvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes