Hoppa till huvudinnehåll

Gemensamt sjukvårdsbolag möjligt för Vasa, Björneborg och Åbo – ska ta upp diskussionen igen i januari

Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,Vasa,sjukhus

Sjukvårdsdistrikten runt Tammerfors universitetssjukhus kommer att slå ihop sin vård i ett gemensamt företag.

Det här bekymrar inte Vasa sjukvårdsdistrikt som haft liknande planer tidigare och ska nu återuppliva den diskussionen med Åbo och Björneborg.

- Inte skulle jag säga att jag blir desto mera bekymrad av att läsa att de tänker samarbeta, säger Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Sjukvårdsdistrikten i landskapen Birkaland, Egentliga Tavastland och troligen också Södra Österbotten slå ihop sin vård i ett gemensamt företag.

Nio sjukhus blir ett bolag

Servicen inom nio sjukhus ska slås samman till ett enda aktiebolag eller andelslag som skulle starta nästa höst. Företaget skulle bli Finlands näst största sjukvårdsorganisation.

Tanken är att man med en större organisation kan hänga med i utvecklingen då det gäller specialsjukvård. Man hoppas också kunna locka kunnig och utbildad personal till sjukhusen.

Frantz förstår att man ser visa fördelar med en större organisation.

- Om du administrativt har en ägare så behöver du kanske inte ha dubbel uppsättning av administration på många ställen. Om du bara har en ägare kan du på ett mycket enklare sätt komma överens om vad som ska skötas på de olika ställena.

Hans Frantz.
Hans Frantz Hans Frantz. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist Vasa sjukvårdsdistrikt,hans frantz

Samma sak har diskuterats på västkusten

På västkusten har man redan en längre tid haft liknande planer och då har diskussionerna gått kring en samkommun mellan sjukvårdsdistrikten i Satakunda, Egentliga Finland och Vasa.

- Vi gjorde redan ifjol en utredning tillsammans med Åbo och Björneborg där vi försökte ta reda på om det är möjligt att slå ihop sjukhusen.

- Man såg vissa fördelar och vissa nackdelar, men det man mest bekymrade sig över här var att risken är överhängande att de stora och tunga besluten fattas i Åbo. Det tyckte man inte är bra ur österbottnisk horisont.

Dessutom var en samkommun inte möjlig på grund av lagstiftningen.

- Eftersom det inte var möjligt att skapa ett sådant här inom ramen av en samkommun, utan det skulle måste skapas något helt annat och vi visste att hälsovårdsreformen var på hälft, så ville vi vänta tills vi ser hur det blir med den, säger Frantz.

Besöker Åbo i januari

Enligt Frantz vet man sannolikt i januari hur det blir med hälsovårdsreformen. Därför ska styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt besöka Åbo universitetssjukhus för att diskutera läget som råder då.

Hur förhåller man sig i Vasa till ett liknande sjukvårdsföretag som nu planeras i Tammerforstrakten?

- Den frågan har vi aldrig ställt oss. Det har varit fråga om ett samarbete inom ramen för det nuvarande ERVA-området och om man kanske skulle kunna utöka det inom ramen av en samkommun, men det visade sig inte vara möjligt. Så vi hamnar in på en ny diskussion då.

Men en sak är säker. Makten och beslutanderätten i ett möjligt gemensamt företag ska inte enbart vara i Åbos händer.

- Oberoende av ägandeform så är nog både Vasa och Björneborg av den uppfattningen att i så fall måste man hitta på en lösning som inte automatiskt ger högsta beslutanderätten till Åbo, utan det måste vara en decentraliserad beslutsrätt enligt ett visst mönster.

Tidningen Aamulehti var först med nyheten om det gemensamma företaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten