Hoppa till huvudinnehåll

Hamilton hotar att lämna F1 om säsongen blir längre – tänker inte skänka Bottas någon seger i år: "Han är kapabel att vinna lopp själv"

Lewis Hamilton vinkar åt publiken.
Hej då F1? Lewis Hamilton kan tacka för sig ifall ägarna inte tyglar sina expansionsplaner. Lewis Hamilton vinkar åt publiken. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Lewis Hamilton

En dag efter att hyllat samarbetet med Valtteri Bottas tvingades Lewis Hamilton ta ställning till eventuella stallorder. Men sådana är inte på kommande, menar britten. Samtidigt sätter han ner foten gällande F1-ägarnas ambitiösa planer.

Under veckoslutet kommer säsongens näst sista formel 1-deltävling att köras i Brasilien. För Lewis Hamiltons del är loppet det första efter att britten säkrade världsmästerskapet.

Att Hamilton redan nu kan titulera sig världsmästare är åtminstone delvis tack vare Valtteri Bottas. Så sent som i går öste britten beröm över ”alla tiders bästa stallkamrat” och många frågar sig nu om Mercedes tänker gottgöra den omtalade stallordern i Sotji.

Då tvingades Bottas skänka Hamilton segern.

– Teamet kommer inte att ta ett sådant beslut, berättar Hamilton för The Independent.

– Jag har inte frågat Valtteri vad han tycker, men jag tror inte att han vill vinna på det sättet. Han vill vinna på banan. Jag tror inte att det skulle hjälpa något om jag skulle ge honom en seger, fortsätter han och tillägger:

– Dessutom behöver han inte det. Han är kapabel att vinna lopp själv.

25 lopp? Nej tack, säger Hamilton

Deltävlingen i Brasilien är också den första efter att formel 1-ägarna Liberty Media bekräftat att Vietnams grand prix kommer med i F1-kalendern från och med år 2020.

Näst år kommer F1-året att omfatta 21 lopp, men säsongen börjar en vecka tidigare och slutar en vecka senare än i år. Det tyder, enligt många, på att ägarna vill klämma in ytterligare lopp inom de närmaste åren. Miami är en eventuell ort som rört sig i spekulationerna.

Men Hamilton verkar ha fått nog.

– Jag tänker inte stanna om vi måste köra 25 lopp. Det är ett som är säkert, säger han till The Independent.

– Det känns redan som om årets säsong är 25 lopp lång. Det kan inte bli bra om säsongen förlängs ännu mer. Jag älskar racing, men säsongen är lång och kräver mycket av oss alla. Vi tvingas leva en stor del av året borta från våra familjer redan nu, fortsätter han.

Läs mera:

Hamiltons hyllning till Bottas: ”Vi har det bästa samarbetet någonsin i F1”

Valtteri Bottas har spelat andrafiolen i Mercedes – men finländaren har åtminstone gjort det strålande. Världsmästaren Lewis Hamilton sänder ett stort tack till sin stallkamrat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport