Hoppa till huvudinnehåll

Hur mycket behöver svettiga tennisstjärnor passas upp av bollpojkar? – Nya experimentet med handduksställningar får kritik av spelare

Rafael Nadal slänger sin handduk över axeln åt en bollpojke.
Rafael Nadal är känd för att svettas rejält. Snart måste han kanske själv ansvara över sin handduk. Rafael Nadal slänger sin handduk över axeln åt en bollpojke. Rafael Nadal,tennis

Bollpojkarna ska givetvis förse tennisspelare med bollar, men kan inte spelarna själv ansvara för sina handdukar? Den här frågan diskuteras ivrigt i tennisvärlden just nu då handduksställningar testas i en turnering i Milano.

Den här veckan spelas den så kallade Next Gen ATP Finals-turneringen, en tävling där säsongens åtta bästa unga spelare gör upp om mästerskapet.

Turneringen arrangerades för första gången i fjol och ett element har varit att experimentera med olika innovationer som ska göra spelet snabbare och mer attraktivt för publiken.

Förra året presenterades bland annat ett annorlunda poängräkningssystem och en skottklocka (skottklockan togs senare i bruk i flera andra turneringar).

I år har man placerat handduksställningar i båda ändorna av banan, vilket innebär att spelarna själv ska gå efter sin handduk om de vill torka bort svett.

Bollkalle tar emot handduk.
Bollkalle tar emot handduk. tennis,Bollkalle

I normala proffsturneringar är det bollpojkarnas och – flickornas uppgift att leverera handdukarna till spelarna och att föra bort dem då det är färdigttorkat. Många har tyckt att det här är både ohygieniskt och nedsättande.

Nu diskuterar man om handduksställningarna är något som borde införas i alla turneringar.

Stefanos Tsitsipas som är en av de stigande stjärnorna har kritiserat det nya handdukskonceptet i samband med i Next Gen-turneringen i Milano.

– Jag gillar inte handduksgrejen och att alltid måsta springa efter den, sade den 20-årige greken som ligger på 15:e plats i världsrankingen.

Stefanos Tsitsipas.
Stefanos Tsitsipas har slagit igenom den här säsongen. Stefanos Tsitsipas. Bild: imago/DeFodi/ All Over Press Stefanos Tsitsipas,tennis

– Jag är van med att handduken hämtas till mig så det här känns ganska främmande. Att få handduken alltid då jag behöver den underlättar saker avsevärt, det är en sak mindre att tänka på. Jag tycker att det är bollpojkarnas uppgift att förse oss med bollar och handdukar, sade Tsitsipas enligt tennis.com.

Amerikanen Frances Tiafoe (ATP-ranking: 40) som också var med i Milano är inte särskilt förtjust i handduksställningarna han heller.

– Det är den enda nya regeln som jag inte gillar. Jag fick några tidsvarningar då jag inte hann fram till min handduk tillräckligt snabbt. Jag behöver bollpojkarnas hjälp med den här saken, sade Tiafoe.

Rysslands Andrej Rublev var däremot positivt inställd till att själv måsta ansvara för sin handduk, men han tror det kommer att ta tid att vänja sig ifall ställningarna i framtiden etableras på ATP-turnén.

– Jag är okej med det. Men jag glömde handduken ett par gånger under matchen och måste springa fram och tillbaka, berättade Rublev.

Alexander Zverev som är rankad femma i världen är inte med i Milano men bjöd på sin synpunkt från London där han förbereder sig får ATP-slutspelet.

– Jag är kanske fel person att uttala mig om ärendet för jag brukar aldrig be om en handduk. Jag har gjort det kanske två gånger det här året, sade Zverev enligt Metro.

Alexander Zverev lirar i Björn Borg-inspirerade kläder.
Alexander Zverev. Alexander Zverev lirar i Björn Borg-inspirerade kläder. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press tennis,US Open i tennis,Alexander Zverev

– Tiafoe vill ha en handduk efter så gott som varje boll och Tsitsipas ber om en handduk också efter ett serveäss eller ett dubbelfel. Jag tycker inte att man skulle behöva tillåta sådant.

Zverev hade också än annorlunda uppfattning om vad det egentligen är som hör till bollpojkarnas och –flickornas arbetsbild.

– Jag hörde att Tsitsipas sade att det är deras jobb att sköta om handdukarna, men det är det ju inte. Deras jobb är att sköta om bollarna, slog Zverev fast.