Hoppa till huvudinnehåll

Krispig tofu med teriyakisås kan bli veckoslutets vegetariska

En portion med stekt tofu med enkel teriyakisås och grönsaker i ett kök.
En portion med stekt tofu med enkel teriyakisås och grönsaker i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog tofu,matrecept,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

För att få en krispig konsistens på tofun kan du vända den i t.ex. majsmjöl eller rismjöl före stekning.

Oberoende av om du använder köpt tofu eller lagar egen är det här ett enkelt trick för att få en bättre smakupplevelse.

Ingredienser:

  • 1 st majrova eller 10 cm rättika
  • 2 st mörötter
  • 1 ask sockerärter
  • 1st purjolök
  • ¼ dels rödkåls huvud
  • 1 dl rismjöl eller majsmjöl
  • 1 dl solrosolja
  • 1 st tofu
  • Gör så här:

  1. Strimla morötter, purjolök, rödkål, sockerärtor och majrova fint och lägg i kallt vatten.
  2. Strimla morötter, purjolök, rödkål, sockerärtor och majrova i en skål med vatten i ett kök.
    Strimla morötter, purjolök, rödkål, sockerärtor och majrova i en skål med vatten i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog morot,rödkål,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,purjolök
  3. Skär tofun i skivor ca 2 cm tjocka och vänd i mjölet.
  4. Stek tofun i panna med het olja.
  5. Tofun i en stekpanna i ett kök.
    Tofun i en stekpanna i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog tofu,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson
  6. Servera tofun med krispiga grönsaker och superenkel teriyakisås.
En kanna med Teriyakisås i ett kök.
En kanna med Teriyakisås i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog sojasås,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,Teriyaki,Teriyaki sauce

Teriyakisås

Ingredienser, ca 3 dl:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/4 dl japansk soja
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 msk risvinäger
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 1/2 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Skala och riv vitlöken fint.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp såsen under vispning.

Ät såsen varm eller kall. Den passar till allt.

En portion med stekt tofu med enkel teriyakisås och grönsaker i ett kök.
En portion med stekt tofu med enkel teriyakisås och grönsaker i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog tofu,matrecept,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.