Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: I dag är det Näsdagen, finska producenter använder allt mindre palmolja, explosiv skogsbrand i Kalifornien

näsdagens logo
Yle Vega sänder från Jakobstad i dag! näsdagens logo Näsdagen

Vi uppdaterar dig med de senaste nyheterna.

Inrikes

I dag är det Näsdagen! Näsdagen hjälper världens allra sämst lottade barn genom att samla in medel till nio organisationers långvariga projekt i Afrika, Asien och Sydamerika. I år är temat cirkus och du kan följa med kampanjen både i radio och på webben.

Finska livsmedelsproducenter ser över sin användning av palmolja och flera övergår till certifierad palmolja. Fortfarande skövlas ändå massvis med regnskog för att ge plats åt palmoljeplantager.

Universiteten måste utexaminera studerande i allt snabbare takt. En ny finansmodell som träder i kraft 2021 gör att en större andel av universitetets grundfinansieringen kommer basera sig på antalet utexaminerade. För tillfället lyckas en tredjedel av alla universitetsstuderande utexamineras i tid.

En studerande har startat ett upprop mot Åbo Akademi efter förbud mot paneldebatt: "Akademin ska inte förbjuda debatter enbart för att någon känner sig kränkt".

Utrikes

En explosiv skogsbrand har härjat i Kalifornien. Tiotusentals människor flydde hals över huvud från staden Paradise som till stor del har brunnit upp.

En av Kenyas kändaste rappare King Kaka kämpar för att flickor ska få mensskydd och kunna gå i skola. För ett år sedan fattade jag inte ens att det var ett problem, säger han.

Sport

Finländaren Roman Eremenko bjöd på ett självmål i gårdagskvällens match mellan Spartak Moskva och Rangers. Det hela slutade ändå med vinst för Eremenkos lag Spartak Moskva.

Händer i dag

Finlandiaprisets kandidater presenteras i dag på förmiddagen.

Vädret

I dag är det mulet och disigt i hela landet och på många håll förekommer duggregn eller lätt regn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes