Hoppa till huvudinnehåll

Nu har Västnyland ett eget slakteri - över 250 får slaktades i oktober

Kött som hänger
Kött som hänger Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,västankvarn

Ett tiotal lammkroppar hänger på rad. De ska styckas, så ska köttet packas för att köttproducenterna sedan ska kunna hämta sitt kött i färdiga förpackningar.

I den nya slakteribyggnaden på drygt 500 kvadratmeter idkas slakt, styckning, mörning och packning av kött, allt på samma ställe.

Styckning av kött
Raija Rehnberg är vd för Meatgard. Styckning av kött Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Raija Rehnberg,västankvarn

Verksamheten på företaget Meatgard i Västankvarn i Ingå körde igång för drygt en månad sedan.

I oktober slaktades över 250 får och i november kommer det att slaktas främst nötdjur, men också får på sidan om. Om tre veckor tar slakteriet emot de första grisarna för slakt.

I dag har slakteriet kapacitet att att slakta tio kor eller upp till 40 får på en dag.

- Vi har fått processerna igång och fått göra små förändringar för att allt ska löpa smidigare, berättar Raija Rehnberg, vd för Meatgard.

En man packar kött.
När köttet har styckats ska det packas. En man packar kött. Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Raija Rehnberg,västankvarn

Det är sammanlagt fem anställda som tar hand om slakten, styckningen och packningen. En av de anställda är heltidsanställd och resten jobbar deltid.

Hur lätt eller svårt var det att hitta personal som har det som krävs för att jobba med styckning?

- Det har varit väldigt svårt. Vi samarbetar med Kantturas styckeri i Salo. Det är Finlands bästa styckeri. Alla våra killar har varit på utbildning där.

kött i vakuumförpackning
kött i vakuumförpackning Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Raija Rehnberg,Västnyland,västankvarn

I ett av rummen för kroppsnedkylning hänger rejält stora nötkroppar på rad.

- De här korna kommer från Nagu, berättar Rehnberg.

Meatgard har 37 delägare, av dem är 27 köttproducenter som finns både i Nyland och Åboland.

Hur går det då till när till exempel en ko anländer till slakteriet för slakt?

- Först kommer veterinären och granskar djuren. De kollar att de mår bra och att allt är okej. Sedan slaktar vi djuren. Följande dag kommer veterinären igen och granskar kropparna. Veterinären kollar inre organ; lever, njurar och hjärta. Om allt är bra godkänner veterinären köttet för livsmedelsbruk, säger Rehnberg.

Dessutom stämplar veterinären kropparna med en stämpel som visar från vilket slakteri köttet kommer.

Stämpel på djurkropp.
Stämpel på djurkropp. Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Slakteri,västankvarn

Meatgard koncentrerar sig främst på slakt av produktionsdjur, men i och med ett samarbete med Viltgårdens nya viltslakteri i Fagervik kommer Meatgard också att stycka en del vilt.

Ett slakteri
Så här ser det ut på själva slakterisidan, visar Raija Rehnberg. Ett slakteri Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Raija Rehnberg,västankvarn

Bolaget beskriver slakten som klimatsmart. Vad betyder det?

- De här djuren har ätit gräs, de har förädlat gräs till kött. Det har inte använts soja eller majs till exempel, förklarar Rehnberg.

En hall för slakteri
I januari fanns det inget på tomten. Nu är verksamheten i slakteribyggnaden i full gång. En hall för slakteri Bild: Veronica Montén / Yle slakt,Ingå,Styckning,kött,Raija Rehnberg,Västnyland,västankvarn

Förutom att bolaget säger sig idka klimatsmart slakt är de också noggranna med att påpeka att de sysslar med etisk slakt.

- Om man föds så ska man också dö. Det är helt klart. Vi vill att de djur som har haft ett bra liv när de kommer hit också ska få dö snabbt och smärtfritt.