Hoppa till huvudinnehåll

PSG medger att de gjort sig skyldiga till etnisk profilering – scouter tvingades berätta varifrån lovande spelare härstammade

Kaptensbindel mot rasism.
Kaptensbindel mot rasism. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Paris Saint-Germain FC

Den franska storklubben Paris Saint-Germain har funnit sig själv i en rasismskandal. Den grävande nyhetssajten Mediapart avslöjade tidigare att klubben gjort sig skyldig till etnisk profilering och nu kryper PSG till korset.

Enligt Mediapart, som baserar sin rapportering på läckta dokument av Football Leaks, ska PSG ha krävt att scouter berättat varifrån lovande spelare härstammar.

Scouterna ska ha fyllt i ett formulär där de skulle klassa spelaren som ”fransk, nordafrikansk, västindisk eller afrikansk”. Enligt fransk lag är etnisk profilering av den sorten olagligt.

PSG säger nu i ett pressmeddelande att man erkänner att klubben är skyldig.

– Det var avdelningen som ansvarade för scouting utanför Paris-regionen som använde sig av formuläret. Det var avdelningens chef som ensam och utan att berätta för klubbledningen låg bakom tillvägagångssättet, skriver PSG enligt The Guardian.

Enligt Mediapart ville PSG undvika spelare från Afrika, ”eftersom man aldrig kan vara säker om deras egentliga ålder”. En scout säger för sajten att klubben i klarspråk var ute efter vita spelare.

Klubben säger nu att man fick nys om händelserna för en månad sedan och att man inlett en intern undersökning för att reda ut vad som skett.

Den ansvarige, som pekas ut av klubben, jobbar inte längre för PSG. Han nekar kraftigt till anklagelserna enligt The Guardian.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport