Hoppa till huvudinnehåll

Störningar i gps-systemet i Lappland - Norge misstänker militärövningar

F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
En Natoledda storövning pågick i Norge 25 oktober till 7 november. F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

Finland och Norge har varnat för störningarna i gps-navigeringssystemet i Lappland.

På tisdagen varnade den finska flygtrafiktjänsten ANS Finland (Air Navigation Services Finland) piloter för en störning som gjorde gps-signalen opålitlig.

- Vi har fått information från olika källor om att gps-signalen i norra och nordöstra Finland kan vara opålitlig. Vi har velat förmedla infon till flygbolagen och flygare av säkerhetsskäl, säger ANS Finlands direktör Heikki Isomaa som är ansvarig för den operativa produktionsstyrningen.

Informationen kommer bland annat från Försvarsmakten.

Störningen inföll samtidigt som en Natoövning pågick i Norge.

Norskt flyg tappade gps-signal

Störningen i Lappland upptäcktes även i Norge. Det norska luftfartsverket sade förra veckan till Barents Observer att man hade orsak att tro att störningarna kan bero på militär aktivitet utanför den norska gränsen.

Flyg i norra delarna av Norge har tappat gps-signal.

- Vår operativa chef fick information av en pilot om att man förlorat gps-signalen, sade Lina Lindegaard, presschef vid flygbolaget Widerøe till The Barents Observer förra veckan.

I Norge har man varnat för störningar sedan slutet av oktober. Finska myndigheter har inte sagt något om varför gps-störningen orsakades.

Misstankar riktas mot Ryssland

I Norge har man tidigare misstänkt att Ryssland har stört gps-navigeringssystemet på samma område. Det var för ungefär ett år sedan.

För tillfället övar Ryssland vid den norska nordkusten, utanför Finnmark. Övningarna pågår 6-9 november.

Enligt både norska och finska myndigheter orsakar en störning i GPS-systemet inte någon fara för flygtrafiken, eftersom flygplanen också har andra navigeringsinstrument.

Källa: Yle, Barents Observer