Hoppa till huvudinnehåll

Från höga hyror i Hongkong till ett gammalt bönehus i Västerhankmo

Karl Granberg framför dörren till bönehuset.
Karl Granberg framför dörren till det över hundra år gamla bönehuset Ebeneser. Karl Granberg framför dörren till bönehuset. Bild: Yle/Markus Bergfors bönehus,renoveringsobjekt

Trots att både Karl Granberg och hans fru växt upp i Hongkong lämnade de mångmiljonstaden för Karls pappas hemby Hankmo i Korsholm. Nu renoverar de ett bönehus för att använda det dels som deras hem, dels som just ett bönehus.

Har man kört omkring på landsbygden i Österbotten har man säkert sett att det står gamla bönehus här och var i byarna.

De flesta står övergivna och så var även fallet med det över hundra år gamla baptistbönehuset Ebeneser i Västerhankmo i Korsholm. Ända tills teologen Karl Granberg med familj köpte det för två år sedan.

- Jag hade åkt genom byn och sett bönehusen och tänkte "oj om de faktiskt skulle användas till bön igen".

Bönehuset Ebeneser i Västerhankmo.
Granberg hoppas att bönehuset i framtiden kunde bli ett komplement till församlingarna i byarna. Bönehuset Ebeneser i Västerhankmo. Bild: Yle/Markus Bergfors bönehus,västerhankmo

När familjen köpte huset bodde de ännu i Hongkong.

- Vi funderade vad vi skulle göra. Vi hade båda jobb där, men frun tyckte vi skulle be. Vi bad och kom fram till att flytten skulle ske inom fem år. Det blev lite tidigare och nu är vi redan här två år senare. Men det är ännu lång väg till att få det färdigt.

Bön dygnet runt

Karl Granberg och hans fru Susan Granberg har båda växt upp i Hongkong, eftersom deras respektive föräldrar varit missionärer där. Båda har dessutom rötter i USA genom Susans båda föräldrar och Karls mamma.

Trots det här var det något som lockade med att flytta till Karl Granbergs pappas hemby.

- På somrarna har vi kommit hit, oftare än någon annanstans. Vi skulle kanske ha kunnat åka till USA, men där har vi inte lika starka rötter. Vi hittade fram till bönehuset och fick ett hjärta för det.

Förutom att familjen tänker bo i den del av huset som tidigare var pastorsbostad, drömmer Granberg om att starta upp böneverksamhet i själva bönehuset igen.

- Det är roligt med adressen 251 på huset. Det är räknat enligt den ena infarten, men räknar man med den andra är det 247, och tanken är att det ska bli ett bönens hus dygnet runt.

Karl Granberg på vinden i bönehuset.
Uppe på vinden ska det bli några sovrum. Karl Granberg på vinden i bönehuset. Bild: Yle/Markus Bergfors bönehus,vind

Taizé en inspirationskälla

Granberg har följt med de centraliseringar som sker, med byaskolor och butiker som stängs och flyttas närmare befolkningscentrum. Han tror ändå man kan starta upp ny verksamhet i byarna.

- Det är lite motsatt trend att flytta ut till byn och starta någonting. Jag tror nog man kan göra det, men då ska det ha en annan dragning. Man öppnar kanske inte en vanlig livsmedelsbutik utan någon hantverkarverkstad, eller något annat som är mer speciellt som folk orkar köra ut för att titta på.

Granberg tror att dygnet-runt böneverksamhet just skulle ha den dragningskraften. Han nämner som exempel den kristna kommuniteten i Taizé i Frankrike som årligen besöks av kring 100 000 unga människor.

- Det är egentligen en fransk by och inte finns det mycket där, några hus och bybor. Men så åker man ut till det kristna centret och det kan finnas jättemycket folk som har kommit dit just för det andliga. Det tänker jag skulle kunna hända här, det är i alla fall en tanke och dröm.

Omställning att flytta från Hongkong

Det var en kontrast för familjen att flytta från mångmiljonstaden Hong Kong till en liten by på landsbygden i Österbotten.

- Kommer det fem bilar på rad så är det rusning. Det är lite annorlunda och det njuter vi av.

Granberg säger att arbetstakten i Hongkong kunde vara lite skoningslös.

- De har en av världens högsta hyresnivåer. Man kämpade ganska hårt för att bo på någon kvadratmeter. Det är inte heller det hälsosammaste att bo där med föroreningar och sådant.

Ändå säger han att lugnet på landet bara är en bonus för dem och att det var bönehuset och visionen för det som drog dem dit.

- Det kom på köpet att vi får bo på landet. Det tycker vi är skönt, men inte huvudsaken. Vi skulle ha fortsatt i Hongkong om det känts rätt, men vi kände en maning att komma hit.

Karl Granberg i kyrksalen i bönehuset.
Kyrksalen använde de som vardagsrum när de bodde i huset under sommaren, nu just är det förråd. Karl Granberg i kyrksalen i bönehuset. Bild: Yle/Markus Bergfors bönehus,västerhankmo

För Granberg kändes inte omställningen särskilt stor att flytta till Österbotten. Han har tidigare bott i Finland sammanlagt nio år och började sommarjobba som sjukhusteolog tre dagar efter de landat. På hösten började han jobba på studentmissionen.

För resten av familjen, som inte kan finska eller svenska, innebar flytten däremot en lite större omställning. De går alla i språkskola.

- Barnen kanske inte kan lägga ord på det, men de märker att något är annorlunda. Det är många omställningar och mycket nytt och de ska lära sig språket. Lite tar det på krafterna, men det är så mycket positivt att det hjälper.

Byborna positiva

För tillfället bor familjen i ett annat hus i byn, men tanken är att de ska kunna flytta in småningom. Därefter återstår ännu en hel del arbete.

Hur tror du bönehuset ser ut om fem år?

- Oj, på fem år hinner vi kanske förnya utseendet en del. Men det är inte hela grejen. En del ska se igenkännbart ut. Man vill inte att byborna ska säga "vad har de gjort med vårt fina bönehus?" Det är ju också beskyddat av museiverket så fasaden ska egentligen inte förändras. Men uppdateras ska det.

Granberg säger att byborna verkar vara positivt inställda till deras projekt.

- De tycker det är bra att någon bor i det. Det var tal någon gång om att riva det gamla missionshuset i byn, och då kom det protester.

- Fastän folk inte går i församlingarna annars så vill de att de ska bevaras, så det är lite spännande. Det finns ett underlag, förnyar man husen och bjuder in folk så kommer de väl.

En anslagstavla från söndagsskolan 1949-50 där man delat ut stjärnor till eleverna.
I bönehuset finns det kvar en tavla från söndagsskolan 1949-50 där man delat ut stjärnor till eleverna. En anslagstavla från söndagsskolan 1949-50 där man delat ut stjärnor till eleverna. Bild: Yle/Markus Bergfors bönehus,söndagsskola,Söndagsskola