Hoppa till huvudinnehåll

I Sverige ska nytt klimakteriecafé bryta tabut - många talar inte ens med sina väninnor om klimakteriet

Händer håller om en kopp kaffe (cappucino)
Genom caféverksamheten vill man bryta skammen och tabut kring klimakteriet. Arkivbild. Händer håller om en kopp kaffe (cappucino) Cafe,kaffe

Hälften av jordens befolkning kommer förr eller senare in i klimakteriet, ändå talas det väldigt lite om de besvär kvinnor i klimakteriet kan ha. I Sverige vill ett nytt ambulerande klimakteriecafé bryta tabut kring klimakteriet och samtidigt ge stöd och råd.

Ungefär tio kvinnor har samlats till det första klimakteriecaféet i Stockholm. Kvinnorna berättar ganska öppet om sina erfarenheter av att vara i övergångsåldern.

En säger att hon numera endast kan ha luftiga t-skjortor på grund av de kraftiga svettningarna, en annan berättar om hur bilrutan plötsligt immade igen då en väninna fick vallningar. Flera nickar igenkännande.

Det finns ett mobilspel som är kopplat till en dosa och med hjälp av den kan man göra knipövningar

Klimakteriecaféet drivs av gynekologen Aino Fianu Jonasson tillsammans med 1,6-miljonerklubben, en förening för kvinnors hälsa. Meningen är att klimakteriecaféet inte ska ha en fast adress, utan caféet ska hållas på olika platser i Sverige.

- Till exempel en arbetsplats med många kvinnor kan höra av sig eller en förening som vill upplåta sina lokaler för klimakteriecaféet, säger Jonasson.

Aino Fianu Jonasson
Gynekologen Aino Fianu Jonasson är en av eldsjälarna bakom klimakteriecaféet. Aino Fianu Jonasson Bild: Aino Fianu Jonasson person

Tanken är att kvinnor helt enkelt ska få diskutera klimakteriet och också få information om till exempel den senaste forskningen på området.

- Kvinnor talar inte med varandra om klimakteriet, speciellt inte efter att menstruationen har upphört och de besväras av torra slemhinnor i vaginan. Det är skamfyllt och tabubelagt, säger Jonasson.

Torra slemhinnor kan leda till sveda och klåda

Aino Fianu Jonasson är docent vid Karolinska universitetssjukhuset och har forskat mycket i torra och sköra slemhinnor, atrofisk vaginit. Hennes forskning visar att 40-60 procent av kvinnorna i klimakteriet besväras av torra slemhinnor i underlivet.

- Det kan vara sveda och klåda och smärta vid samlag. Man kan också få svårt att hinna till toaletten i tid och det kan göra ont att kissa, säger Jonasson.

Vanliga klimakteriebesvär

  • Vallningar
  • Svettningar
  • Humörsvängningar
  • Torra slemhinnor i underlivet

Torra slemhinnor kan behandlas lokalt med östrogen eller med olika receptfria geler.

- Lokalt östrogen påverkar direkt slemhinnan i slidan och urinröret. Även inne i urinblåsan finns det östrogenreceptorer som påverkas och hindrar urinvägsinfektioner.

“Man ska inte vara så rädd för östrogen i dag”

Många kvinnor i dag är ändå skeptiska till östrogen och vill undvika att ta hormonerna.

En studie som publicerades 2002 visade att risken för bröstcancer ökar med 2-3 procent för dem som använder östrogen. Enligt Jonasson tolkades ändå resultaten av studien delvis felaktigt och därför är studien inte så pålitlig.

- Om man behandlar med östrogen lokalt så är det inget samband med ökad risk för bröstcancer. Det är om man använder östrogen systematiskt under en lång tid som riskerna för bröstcancer ökar. Men man ska inte vara så rädd för östrogen idag, säger Jonasson.

Tablettkartor med vita piller.
Tablettkartor med vita piller. Bild: Mostphotos Tablett,mediciner

Östrogen kan antingen tas i tablettform eller lokalt i underlivet. Enligt Jonasson är riskerna relativt små om hormonbehandlingen inleds så snart som möjligt efter sista menstruationen och före 60 års ålder.

För många är östrogen räddningen och det hjälper dem att ta sig igenom klimakteriet. Jonasson rekommenderar också regelbunden motion. Vallningar kan hänga ihop med stress och då lönar det sig att försöka undvika stressiga situationer.

Knipövningar förebygger urinläckage och livmoderframfall

I västvärlden kommer kvinnorna in i klimakteriet i medeltal vid 51-52 års åldern, men det är väldigt olika hur länge klimakteriet pågår.

- Det är individuellt. Endel har det ju hela livet, men de flesta har sina besvär fem till åtta år.

Bronsstaty av en naken kvinna.
Kroppen förändras och alla blir äldre... Bronsstaty av en naken kvinna. Bild: Yle/Linda Söderlund statyer,Kvinna,Karlavägen,Curt Thorsjö
Bronsstaty av en ung naken kvinna.
...och det lönar sig att börja göra knipövningar redan som ung. Bronsstaty av en ung naken kvinna. Bild: Yle/Linda Söderlund statyer,Kvinna,Bröst,Mariatorget

Redan efter 40-års åldern kan mensen bli oregelbunden och kroppen håller då på att förbereda sig för klimakteriet. Östrogenhalterna i kroppen börjar variera.

- Sedan får man värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och ont i kroppen. Det är vanliga symptom.

En av kvinnorna på klimakteriecaféet tipsar också om olika hjälpmedel för att träna bäckenbottenmuskulaturen. Det finns bland annat ett mobilspel som är kopplat till en dosa och med hjälp av den kan man göra knipövningar. Då man har klarat av vissa övningar kommer man vidare till nästa nivå i spelet och det gör knipövningarna roligare.

- Att träna bäckenbottenmuskulaturen är bra för att förebygga urinläckage och livmoderframfall, säger Jonasson.

Vävnaden i livmodern påverkas av lägre östrogenhalter och det blir lättare att få livmoderframfall om vävnaden inte är så elastisk längre.