Hoppa till huvudinnehåll

Macron och Trump är vänner igen - bekräftas av klapp på låret

USA:s president Donald Trump och hans värd president Emmanuel Macron mötte pressen i Élyséepalatset på lördagen.
USA:s president Donald Trump och hans värd president Emmanuel Macron mötte pressen i Élyséepalatset på lördagen. USA:s president Donald Trump och hans värd president Emmanuel Macron mötte pressen i Élyséepalatset på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Emmanuel Macron

USA:s president Donald Trump är i Frankrike för att högtidlighålla första världskrigets slut. På lördagen ville Trump - eller åtminstone hans värd president Emmanuel Macron - släta över en tidigare skärmytsling.

Efter att Trump och Macron hållit ett möte vid middagstid meddelade en talesman för Macron att mötet varit "mycket konstruktivt", trots ett tidigare "missförstånd". Enligt talesmannen hade också Trump konstaterat att de två presidenterna står "mycket närmare varandra" än vad det kan tyckas.

Redan före mötet fick Trump många klappar på axlar och knän av Macron inför kamerorna. Varje klapp noterades av närvarande journalister.

En del av dem beskrev ändå kroppsspråket från Trumps sida som "svalare" än vid tidigare möten.

Frankrikes president Emmanuel Macron hälsade USA:s president Donald Trump välkommen vid Élyséepalatset på lördag förmiddag.
Frankrikes president Emmanuel Macron hälsade USA:s president Donald Trump välkommen vid Élyséepalatset på lördag förmiddag. Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON Donald Trump,Emmanuel Macron

I tisdags gav Macron en uppmärksammad intervju till den franska radiostationen Europe 1 om, bland annat, försvarsfrågor.

- Vi är utsatta för försök till cyberattacker och interventioner också i vårt övriga demokratiska liv, sade Macron i intervjun.

- Vi måste skydda oss själva mot Kina, Ryssland och till och med USA, tillade Macron.

Senare i intervjun kritiserade Macron Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om avskaffandet av medeldistansmissiler och konstaterade att Europa och den europeiska säkerheten skulle lida mest av ett sådant beslut.

Därefter, i samma intervju, efterlyste Macron igen en "riktig europeisk armé". En armé som kan möta olika hot utan att vara militärt beroende av USA.

"Mycket förolämpande" skrev Trump

Den här intervjun - eller brottstycken av den - nådde i något skede under veckan Trumps öron och innan han landade i Paris avfyrade han en verkligt ilsken tweet riktad mot Macron och Macrons idéer.

"President Macron av Frankrike har just föreslagit att Europa ska bygga upp sin egen militär för att försvara sig mot USA, Kina och Ryssland. Mycket förolämpande, men kanske Europa först borde betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subventionerar stort", skrev Trump.

Skärmytslingen byggde på ett missförstånd?

Från det franska presidentkansliet har det under lördagen påpekats flera gånger att hela skärmytslingen byggt på ett missförstånd och att Macron aldrig sade någonting om att Europa skulle behöva en armé för att försvara sig mot USA.

Inför sitt möte i Élyséepalatset mötte de två presidenterna kort pressen och då underströk Macron att hans förslag om en europeisk armé skulle ge Europa större militär kapacitet och stärka Europa inom Nato.

- Så att vi kan bära vår del av bördan. Och det tycker jag är mycket rättvist och viktigt, tillade Macron.

Och han fick medhåll av Trump.

- Vi vill ha ett starkt Europa, det är viktigt för oss och vilket som än är det bästa och mest effektiva sättet vi kan få det på, så är det något vi båda önskar. Vi vill hjälpa Europa, men det måste vara rättvist. Nu har den tyngsta bördan legat på USA, sade Trump.

Frankrikes första dam Brigitte Macron och hennes amerikanska kollega Melania Trump utanför Élyséepalatset på lördagen.
Frankrikes första dam Brigitte Macron och hennes amerikanska kollega Melania Trump utanför Élyséepalatset på lördagen. Bild: EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Melania Trump,Brigitte Macron

Också USA:s första dam Melania Trump är i Paris. Både hon och Frankrikes första dam Brigitte Macron ska delta i högtidlighållandet av att det nu är 100 år sedan första värdskriget tog slut. Huvudceremonierna hålls på söndag.

Donald Trump skulle besöka den amerikanska krigskyrkogården vid Belleau Wood på lördag eftermiddag, men det besöket ställdes in på grund av dåligt väder.

Källor: Reuters, AP, AFP