Hoppa till huvudinnehåll

Rösterna ska räknas om i Florida – anklagelser om valfusk från båda lägren

Demonstranter i Florida kräver omräkning av röster.
Demonstranter i Miami krävde en omräkning av rösterna på lördagen. Demonstranter i Florida kräver omräkning av röster. Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA Mellanårsvalet i USA 2018,demonstrationer,Florida

På lördag kväll beordrade delstaten Florida att röster i mellanårsvalet ska räknas om.

Det handlar om resultaten för senators- och guvernörsvalet, som är så jämna att lagen kräver att rösterna räknas om. Enligt de inofficiella resultaten som stod klara på lördagen, har de båda republikanska kandidaterna vunnit.

Republikanernas senatorskandidat Rick Scott hade en marginal på 0,15 procentenheter (drygt 12 500 röster) över demokraten Bill Belson. I guvernörsvalet hade republikanernas Ron DeSantis ett övertag på 0,41 procentenheter (knappt 33 700 röster) över demokraternas Andrew Gillum.

De här marginalerna är så små att delstatens lagar kräver en omräkning. Gränsen i lagen är en marginal på 0,5 procentenheter mellan kandidaterna.

Alla valdistrikt ska nu förse delstaten med omräknade resultat senast på torsdag eftermiddag lokal tid.

Smutskastning och rättsprocesser

Båda partierna har anklagat varandra för valfusk och i senatorsvalet har båda kandidaterna lämnat in stämningsansökningar.

I demokratfästena Broward och Palm Beach har rösträknandet tagit ovanligt länge, vilket har fått den republikanska kandidaten Rick Scott att stämma kommunerna för valfusk.

Den demokratiska kandidaten Bill Nelson har å sin sida lämnat in en stämningsansökan mot Scotts försök att förkasta tusentals poströster. Nelson har anklagat Scott för att försvåra röstandet.

Under lördagen anslöt sig presidenten Donald Trump också till smutskastningen, och anklagade demokraterna för valfusk.

- De försöker stjäla två stora val i Florida! Vi följer med noggrant!, tweetade Trump från Paris på lördag. Han har inte lagt fram något slags bevis för sina anklagelser.

Florida är inte ensam med sina valtvister. Delstaterna Georgia och Arizona saknar fortfarande officiella resultat, trots att det snart förlöpt en vecka sedan valdagen.

I Arizona är senatorsvalet fortfarande oavgjort, medan det tvistas om resultatet i guvernörsvalet i Georgia.

Källor: AFP, Reuters