Hoppa till huvudinnehåll

Stora F1-frågetecknet: Domarna avgör om det blir helfinländskt i första ledet

Valtteri Bottas, Sebastian Vettel.
Valtteri Bottas och Sebastian Vettel. Valtteri Bottas, Sebastian Vettel. Bild: xpbimages.com Valtteri Bottas,Sebastian Vettel

Hur gick det i kvalet till Brasiliens GP? Klare världsmästaren Lewis Hamilton var snabbast, men både han och Sebastian Vettel hotades av bestraffning. Till slut klarade sig båda två. ”Man har fått straff för mindre än det där”, säger Kimi Räikkönen till C More.

För två veckor sedan säkrade Lewis Hamilton sin femte VM-titel i formel 1. Med två lopp kvar att köra återstår det alltså bara att avgöra konstruktörs-VM.

Trots det räckte dramatiken till i kvällens kval på Interlagos-banan.

I den preliminära resultatlistan stod Hamilton som vinnare och Sebastian Vettel som tvåa, men båda två riskerade att bestraffas efter incidenter under kvalet. I C Mores formel 1-studio menade man att duon ska flyttas ner i startlistan.

Om det skulle bli så skulle Valtteri Bottas starta i pole position, följd av Kimi Räikkönen. Finländarna slutade trea och fyra i kvalet.

Tycker det var orättvist

Både Hamilton och Vettel gjorde misstag under den andra delen av kvalet.

Vettel ville inte stänga av sin motor när hans bil skulle vägas, vilket man måste enligt regelboken, och förstörde dessutom FIA:s vågar. Det kan leda till diskning, men tysken tycker att det var domarna som gjorde fel.

– De borde inte kallat in oss till vägning, eftersom förhållandena ändrades så snabbt. Det var inte rättvist att kalla in mig i det läget. Jag hade bråttom, säger Vettel.

Senare under kvällen kom beskedet från domarna. Vettel straffas med böter på 25 000 euro, men får starta från andra rutan.

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton har säkrat VM-titeln. Lewis Hamilton. Bild: AFP / Lehtikuva Lewis Hamilton

Hamilton å sin sida körde farligt framför Sergej Sirotkin. Enligt BBC ska Sirotkin inte ha haft något att klaga på.

– Enligt de uppgifter jag fick var ingen ute på ett snabbt varv bakom mig. Jag försäkrade mig om att jag har marginal, men plötsligt såg jag en bil komma, säger Hamilton.

– Jag körde till vänster och han körde också till vänster. Han var inte på ett snabbt varv, så jag vet inte vad han tänkte. Vi vet att man ska hålla avstånd mellan varandra. Det var respektlöst, lite konstigt och väldigt onödigt.

"Inte sett situationerna"

Om tätduon skulle ha bestraffats och finländarna flyttats fram, skulle det ha inneburit en historisk startlista. Två finländare har aldrig startat längst fram i ett formel 1-lopp.

– Jag har inte sett situationerna, jag har bara hört om dem. Jag utgår från att jag startar från tredje rutan, men klart att jag tar en position längre fram om det blir så, säger Bottas till C More.

– Jag hade rätt bra fart, precis som på träningarna, men fick inte till ett perfekt varv under sista sessionen.

Räikkönen:

– Man har fått straff för mindre än det där. Men vi bestämmer inte, säger Räikkönen till C More.

– Det gick betydligt bättre än tidigare under veckan. Vi fick inte till ett perfekt varv, men bilen var bättre nu.

Söndagens lopp startar klockan 19.10 finländsk tid.

23.06: Texten uppdaterad med informationen om Vettels bestraffning.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport