Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för att starta närvårdarutbildning på svenska i Åbo: "Äntligen – behovet är stort"

Närvårdare på jobb.
Svensktalande närvårdare behövs på många olika vårdinrättningar idag och det finns hela tiden ett behov, säger Ann-Mari Backman som är verkställande direktör för Stiftelsen Hemmet. Närvårdare på jobb. Bild: (c) Kzenon vård (omsorg),närvårdare,yrkesutbildning

Det har länge diskuterats om att införa en närvårdarutbildning på svenska i Åbo.

Nu har Åbo yrkesinstitut och yrkesutbildaren Axxell gjort slag i saken och startar tillsammans en ny närvårdarutbildning hösten 2019 på svenska i Åbo.

Utbildningen är tänkt för både ungdomar och vuxna och har plats för 24 studerande.

Fler detaljer klarnar så småningom, eftersom diskussionerna just nu förs mellan Åbo yrkesinstitut och Axxell om vem som ska göra vad.

Nog ser jag att det under åren blivit färre och färre sökande till de här tjänsterna som vi har lediga, så behovet finns, även på tvåspråkiga ställen.― Ann-Mari Backman, verkställande direktör för Stiftelsen Hemmet

"Äntligen har närvårdarutbildningen kommit hit"

Från Stiftelsen Hemmets sida, som är ett servicehus för mestadels svenskspråkiga pensionärer, är verkställande direktör Ann-Mari Backman glad.

– Äntligen, tänkte jag. Jag blev faktiskt jätteglad när jag fick höra om det här. Vi har ju sjukskötarutbildning här i Åbo och det är jättebra. Jag är verkligen glad över att vi nu får en närvårdarutbildning hit, säger Backman.

Yogainstruktör Ann-Mari Backman
Det finns hela tiden ett behov av svenskspråkiga närvårdare, säger Backman. Yogainstruktör Ann-Mari Backman Bild: Yle/Maud Stolpe ann-mari backman

I Åbolands skärgård är bristen på vårdpersonal som bland annat närvårdare stor, men behovet av närvårdare finns också i Åbo, säger Backman.

– Vi behöver inhoppare hela tiden, både av närvårdarstuderande och sjukskötarstuderande, men även för längre vikariat och ordinarie tjänster. Folk flyttar, familjer får nya behov, så det finns hela tiden ett behov av närvårdare.

Vid Hemmet är läget ändå just nu under kontroll, säger Backman, men hon har märkt en oroande trend.

– Nog ser jag att det under åren blivit färre och färre sökande till våra lediga tjänster. Behovet finns även på tvåspråkiga ställen, det är alltså inte bara vi. Svensktalande närvårdare behövs på många olika vårdinrättningar i dag.

Känns bra att kunna svara på de behov som finns

Från Axxells sida är Lena Johansson nöjd över samarbetet, som överensstämmer med det som yrkesskolan står för.

– Yrkesutbildningens uppgift är att svara på arbetslivets behov. Om det finns ett behov i Åbo så ska vi svara på det. I det långa loppet är det ju klienter och patienter som får svenskspråkig personal och det är ju bra, säger Johansson.

Lena Johansson.
I det här skedet kan jag inte ge några detaljer, säger Lena Johansson om hur utbildningen ska se ut. De uppgifterna klarnar senare i höst. Lena Johansson. Bild: Yle/Malin Valtonen johansson lena

Utbildningen i Pargas blir kvar

Johansson säger att viljan är god både från Axxells och Åbo yrkesinstituts sida. Enligt henne finns det en chans att utbildningen finns i Åbo så länge man har sökande.

Men åtminstone vid Axxells andra närvårdarutbildningsställen i Pargas, Karis och i Esbo har det funnits sökande, säger Johansson.

– Nog vet gemene man att det är en bransch där det finns jobb. Så nog har vi många sökande till våra närvårdarutbildningar.

Det att utbildningen nu startar i Åbo påverkar inte de andra existerande utbildningarna, betonar Johansson.

– Jag vill understryka att utbildningen i Pargas blir kvar trots att vi inleder samarbetet.

11.11 kl. 18.41: Rubriken redigerad från den ursprungliga Nu ska närvårdare utbildas på svenska i Åbo: "Äntligen – behovet är stort".

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland