Hoppa till huvudinnehåll

Bränderna i Kalifornien rasar vidare - i staden Paradise letar man efter kvarlevor i ruinerna

Poliser bar bort en kropp från ett utbränt bostadshus i staden Paradise på lördagen.
Poliser bar bort en kropp från ett utbränt bostadshus i staden Paradise på lördagen. Poliser bar bort en kropp från ett utbränt bostadshus i staden Paradise på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Kalifornien

I den svårt eldhärjade staden Paradise i norra Kalifornien har antalet dödsoffer stigit till 23. Över 100 människor saknas i Paradise med omnejd, samtidigt som skogsbränderna rasar vidare både i norra och i södra Kalifornien.

Där bränderna slocknat på de natursköna sluttningarna till bergskedjan Sierra Nevada letas det nu efter kroppar. Många av de kroppar som hittats i staden Paradise, norr om Sacramento, är enligt polisen så illa brända att det blir svårt att identifiera dem.

Det fanns många pensionärer bland de 27 000 invånarna i Paradise. En stor del av de över 100 som saknas är äldre människor.

Polisen hoppas att en del av dem bara glömt mobiltelefonen efter sig då de flytt och inte ännu har kommit sig för att kontakta sina anhöriga.

Över 6 700 byggnader i Paradise har totalförstörts och storbranden fortsätter att rasa runt staden.

Branden som kallas "Camp Fire" rasade på sluttningarna nära Big Bend, Kalifornien, på lördagen.
Branden som kallas "Camp Fire" rasade på sluttningarna nära Big Bend, Kalifornien, på lördagen. Branden som kallas "Camp Fire" rasade på sluttningarna nära Big Bend, Kalifornien, på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Kalifornien

Den här storbranden i norra Kalifornien som kallas "Camp Fire" har rasat fram över ett område på 400 kvadratkilometer och på lördag kväll var 20 procent av den under kontroll, enligt brandmyndigheterna.

I södra Kalifornien rasar storbranden som döpts till "Woolsey" och den har svept över åtminstone 330 kvadratkilometer. Endast fem procent av den var under kontroll på lördag kväll.

Brandröken från "Woolsey" fotograferad nära staden Malibu på lördagen.
Brandröken från "Woolsey" fotograferad nära staden Malibu på lördagen. Brandröken från "Woolsey" fotograferad nära staden Malibu på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Kalifornien

Över 250 000 människor har evakuerats undan "Woolsey" och en annan brand som rasar väster och nordväst om Los Angeles.

Hela den kändistäta småstaden Malibu har evakuerats. Där hittades två kroppar i lördags, men senare på kvällen rapporterades att polisen utredde fallet som mord och att de två sannolikt inte hade dött i branden.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs mera:

Markbränderna i Kalifornien har tvingat hundratusentals människor att evakuera - nu töms också kändistäta Malibu

Minst nio människor har dött, tiotals saknas och hundratusentals har uppmanats att evakuera undan de svåra markbränderna i Kalifornien. Experter varnar för att klimatförändringen gör det hela värre - Trump skyller på misskötsel av skogarna och hotar dra in bidrag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes