Hoppa till huvudinnehåll

Från division 1 till allsvensk hjälte – AIK:s guldskytt fullbordade osannolik resa

Robin Jansson.
Robin Jansson avgjorde för AIK. Robin Jansson. Bild: TT / Lehtikuva Robin Jansson

Simon Skrabb skapade dramatik i den allsvenska guldstriden, men Robin Jansson fick sista ordet. Han satte punkt för en makalös säsong när han såg till att AIK säkrade SM-guldet. ”Det är den sjukaste kvällen i mitt liv”, säger hjälten.

Ett skadedrabbat AIK tvingades tänka om precis vid den allsvenska seriestarten. Man sökte efter en back – och riktade blicken mot division 1.

Där fann man Robin Jansson. Janssons väg mot allsvenskan tog en lång paus för några år sedan. Han spelade i division 5 för några år sedan och inför den här säsongen höll han till i Oddevold från Uddevalla.

Oddevold spelar i division 1 Södra, vilket är den tredje högsta serienivån i Sverige, den här säsongen. Man har fått klara sig utan Jansson som flyttade till AIK.

Där har han gått rakt in i startelvan. I dag fullbordade han sin helt osannolika resa.

"Helt underbart"

Mittbacken blev matchhjälte när AIK säkrade sitt första SM-guld i fotboll sedan 2009. ”Gnaget” har tappat poäng på sistone och fått se IFK Norrköping skapa dramatik i den allsvenska guldstriden, men i dagens sista omgång satte AIK sista spiken i kistan.

Jansson nickade in enda målet mot Kalmar FF och såg till att ett rejält gulsvart guldfirande bara har börjat.

– Det är den sjukaste kvällen i mitt liv, det är helt underbart, säger Jansson till Radiosporten.

Skrabb höll spänningen vid liv

Det var faktiskt Simon Skrabb som höll liv i guldstriden hela vägen till slutsignalen. Jaroprodukten satte enda fullträffen när Norrköping bortaslog Häcken. ”Peking” stannade två poäng bakom AIK.

– Vem trodde det här? Det är en fantastisk resa som jag har gjort personligen, sen har laget också gjort en fantastisk resa med de motgångar som det har haft. Vi är jävligt starka som grupp, säger Jansson.

AIK jublar.
AIK fick höja SM-bucklan. AIK jublar. Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press AIK

Malmö FF, som hade två raka SM-guld före den här säsongen, tog tredjeplatsen. 2–0-segern hemma mot Elfsborg räckte för att Skånelaget skulle knipa den sista Europaplatsen.

I botten blir det Brommapojkarna som kvalar. Dalkurd och Trelleborg flyttas ner till superettan.