Hoppa till huvudinnehåll

Gamla banklokaler kan bli en börda - men i Tenala har barnen tagit över bankdirektörens gamla rum

Ett före detta bankhus i Tenala. Man kan se några barn inne. Utanför finns några cyklar.
Aktia fanns tidigare i den här gamla banklokalen i Tenala. Nu har ungdomsgården och eftermiddagsverksamheten tagit över. Ett före detta bankhus i Tenala. Man kan se några barn inne. Utanför finns några cyklar. Bild: Tiina Grönroos / YLE Tenala,ungdomsgårdar,ungdomslokaler,bank,Aktia,Sparbanksstiftelse,Raseborg

Det är inte lätt att hitta nya hyresgäster till gamla banklokaler, men i Tenala har det gått bra. Den nya ungdomslokalen finns i Aktias före detta lokaler och ungdomarna är nöjda.

Det är svårt att hitta hyresgäster till en före detta banklokal, säger Henrik Rehn som är styrelseordförande för Sparbanksstiftelsen i Tenala.

- Det är mycket jobb att bygga om en lokal till exempelvis bostäder, så det är inte en lätt fastighet att äga.

två män pratar med varandra. På väggen bakom finns två listor eller affischer som det står minit respektive megat på
Raseborgs ungdomsledare Mikael Sandell och Henrik Rehn, styrelseordförande för Sparbanksstiftelsen i Tenala. två män pratar med varandra. På väggen bakom finns två listor eller affischer som det står minit respektive megat på Bild: Tiina Grönroos / YLE Tenala,ungdomsgårdar,ungdomslokaler,bank,Aktia,Sparbanksstiftelse,Raseborg,henrik rehn

Sparbanksstiftelsen hade gärna sett att en bank hade hyrt in sig i bankhuset efter att Aktia slutade i Tenala.

- Vi underhandlade med några banker, men så tog Mikael kontakt med oss och i slutet av januari i år så blev det klart att vi hyr åt staden Raseborg.

Från diskussion till handling

Mikael är Raseborgs stads ungdomsledare Mikael Sandell. Han pratade med ungdomar i Tenala för att få veta vad de skulle vilja ha för aktiviteter i byn.

Det visade sig att de allra helst vill ha en egen lokal att vistas i.

Ett bordtennisbord och några barn.
Unkan i Tenala lockade barn och ungdomar redan första dagen. Ett bordtennisbord och några barn. Bild: Tiina Grönroos / YLE Tenala,ungdomsgårdar,ungdomslokaler,bank,Aktia,Sparbanksstiftelse,Raseborg,ungdomar,barn (åldersgrupper),bordtennis

Problemet med den tidigare ungdomslokalen i Bygdegården var att den även hyrs ut till fester och andra evenemang, men nu får undgomarna ha sina saker i fred.

Raseborgs stad kom redan i början av året överens med Sparbanksstiftelsen i Tenala om att hyra det gamla bankhuset, men kommunal byråkrati gjorde att lokalen kunde öppnas först nu.

"Så här livat har det inte varit förr"

Sparbanksstiftelsens styrelseordförande, Henrik Rehn, är nöjd med de nya aktiviterna i fastigheten.

- Så här livat har det inte varit förut. Det fanns många kunder då det var en bank, men de tillhörde en annan generation. Det ser trevligt ut och det verkar som om de trivs.

Ett schackbräde och två barn som spelar. Man ser bara händerna på barnen.
Det finsn många olika sätt att fördriva tiden på unkan i Tenala. Ett schackbräde och två barn som spelar. Man ser bara händerna på barnen. Bild: Tiina Grönroos / YLE Tenala,ungdomsgårdar,ungdomslokaler,bank,Aktia,Sparbanksstiftelse,Raseborg,schack

Ungdomsgården finns i Aktias gamla banklokaler sedan i fredags (2.11). Eftis har också flyttat till samma lokal. Eftisbarnen har fått ta över det rum som bankdirektören tidigare använde.

Barnen: Det är ett bra ställe

Det var full fart då unkan öppnades. De yngre barnen var först på plats, spelade musik, pratade och kollade sina telefoner.

De var nöjda:

- Det är ett bra ställe, bättre än Bygdegården. Här finns flera rum och det är roligt.

ungdomar som sitter i en soffa och tittar på sina mobiltelefoner. Man ser inte ungdomarnas ansikten.
Telefonen hänger med även på unkan. ungdomar som sitter i en soffa och tittar på sina mobiltelefoner. Man ser inte ungdomarnas ansikten. Bild: Tiina Grönroos / YLE Tenala,ungdomsgårdar,ungdomslokaler,bank,Aktia,Sparbanksstiftelse,Raseborg,mobiltelefoner,ungdomar

Unkan i Tenala är öppen enbart på fredagar under den första månaden. Sedan är unkan öppen på måndagar och fredagar.

Stora banklokaler behövdes förr i tiden

Aktia har sagt upp hyresavtal och avslutat sin verksamhet på många orter i Västnyland.

I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet.

De har varit ganska stora för det skulle ju finnas plats för både personal, en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och represenationslokaler och förstås ett eget rum för bankdirektören.

Men det som kanske inte är känt är att bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser.

Sjundeå

Aktias bankkontor i Sjundeå stängde vid årsskiftet 2015-2016.

Sparbanksstiftelsen i Sjundeå bjöd för ett drygt år sedan ut banklokalen till kommunen, men det blev aldrig nån affär. Stiftelsen äger fortsättningsvis hela aktiestocken i fastighetsbolaget Sjundeå Bankhus som köpte huset av Aktia 2008.

Fastighetsbolaget har hela tiden haft hyresgäster. Själva banklokalen hyrs av tekniska kansliet i Sjundeå och Aktia hyr fortsättningsvis cirka 100 kvadrat för att ge ekonomisk rådgivning.

I den före detta banklokalen finns också ett apotek, en kiosk, en butik som säljer hästtillbehör och en pizzeria.

Svartå

I Svartå köpte en privatperson huset. Det fanns redan tidigare hyresbostäder i andra våningen och åtminstone en av lokalerna på markplan blev också bostad.

Österby

I Österby byggs det som bäst bostäder i en gammal före detta banklokal.

Pojo kyrkby

Aktia ägde ett bankhus i Pojo kyrkby, men sålde fastigheten till en privatperson. Banken fortsatte sedan som hyresgäst.

Aktia övergav Pojo för fem år sedan och banklokalen är fortfarande tom.

Bromarv

I Bromarv finns ett före detta bankhus som Sparbanksstiftelsen i Bromarv hyr ut.

Till fastighetsbolaget hör också hyreslägenheter som är uthyrda, men i den del av huset som tidigare ínrymde Aktia bank finns det lediga lokaler.

Läs också