Hoppa till huvudinnehåll

Julin femma i sprintfinalen – Pärmäkoski ”kroknade” på målrakan i kvartsfinalen

Andrea Julin, IF Minken
Andrea Julin tog sig till final i sprinten. Andrea Julin, IF Minken Bild: Lehtikuva Andrea Julin

Johanna Matintalo var överlägsen i den klassiska sprinten i finska cupen. Hon vann finalen med nästan fem sekunder före Leena Nurmi. Andrea Julin från IF Minken fick nöja sig med en femte plats i finalen.

Johanna Matintalo var det stora namnet i damernas sprint i Rovaniemi. Hon var snabbast i kvalet och dominerade sedan i kvart, semi och final. Hon gick i mål som ohotad etta i finalen och tog sin första individuella seger i finska cupen.

– Åkningen kändes bättre än igår. Jag tycker att jag har de egenskaper som krävs för att tävla i sprint och kanske kan jag bli en sprinter i framtiden, säger Matintalo till Yle efter segern.

Matintalo vann finalen med 4,61 sekunder före Leena Nurmi.

IF Minkens Andrea Julin hade en bra dag i Rovaniemi. Hon var fyra i kvalet och tog sig sedan hela vägen till final.

I finalen räckte inte krafterna till för att kämpa om en pallplacering och hon korsade till slut mållinjen som femma, drygt åtta sekunder efter Matintalo.

Pärmäkoski ville inte tävla i semifinalen

Krista Pärmäkoski hade den näst bästa tiden förmiddagens kval. I kvartsfinalen var hon på väg mot en klar seger i sitt heat men på målrakan valde hon att stanna av och släppa Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja förbi sig.

– Jag blev lite trött på slutet och Maaret lyckades ta sig förbi, skämtade Pärmäkoski efter kvartsfinalen. Kroppen är ganska sliten efter all träning så jag tyckte att det var mer rättvist mot de andra att inte ta en semifinalplats. Jag skulle ändå inte ha åkt mer efter kvartsfinalen.

Dubbla segrar för Hakola

Ristomatti Hakola följde upp gårdagens seger i distansloppet med att vinna även sprinten. Hakola var i en klass för sig i finalen då främste konkurrenten Lauri Vuorinen föll i en backe.

Hakola styrde och ställde precis som han ville i finalen och vann närmast före Anssi Pentsinen och Joni Mäki.

– I distansloppen känns det bra just nu men i sprint går det kanske inte riktigt så fort som det borde. Återhämtningen avgör vilka distanser som jag kommer att tävla på den här säsongen, säger Hakola.

Resultat:

Damer:

1. Johanna Matintalo 2.50,79
2. Leena Nurmi +4,61
3. Anni Kainulainen +5,90
4. Heini Hokkanen +7,64
5. Andrea Julin +7,69
6. Laura Mononen +15,31

Herrar:

1. Ristomatti Hakola 3.19,28
2. Anssi Pentsinen +2.14
3. Joni Mäki +3,41
4. Ari Luusua +6,16
5. Lauri Vuorinen +11,78
6. Verneri Suhonen +15,96

Läs också