Hoppa till huvudinnehåll

Klart varmare november på gång än vanligt - en del växter tror att det är vår

En person håller i ett paraply med ljusblå, lila, grön och gul färg.
En person håller i ett paraply med ljusblå, lila, grön och gul färg. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson regn,paraplyer,höst,väderlek,väderprognos,väder

Temperaturen i hela Finland är cirka 5-6 grader högre just nu jämfört med långtidsgenomsnittet för november, uppger meteorolog Petri Hoppula vid Meteorologiska institutet.

- Vädret är flera grader varmare än vanligt. Väderlekstypen kommer inte att genomgå någon förändring under de närmaste dagarna, säger Hoppula.

Långtidsgenomsnittet (för de senaste 30 åren) så här års är två plusgrader i Helsingfors, en minusgrad i Jyväskylä och fyra minusgrader i Rovaniemi.

I Helsingfors var det dock sju grader varmt på söndagen. I Jyväskylä uppmättes fem grader och i Rovaniemi var det två plusgrader under eftermiddagen.

I Vasa var det cirka sex grader varmt på söndag eftermiddag, och i Åbo cirka sju grader.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var också oktober månad ungefär en grad varmare än normalt i landets södra och mellersta delar.

Det milda höstvädret har vilselett en del växter, exempelvis styvmorsvioler, krokusar och en del prydnadsbuskar, att tro att det är vår så att de har börjat blomma på nytt.

Många ettåriga växter har för sin del haft en ovanligt lång blomningstid.

Källa: STT, Meteorologiska institutet