Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönen på väg mot säsongsrekord – kan slå noteringen i sista loppet

Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas.
Kimi Räikkönen körde hem en tredjeplats. Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen,Valtteri Bottas

Det blev lite svettigt för Kimi Räikkönen, men finländaren höll undan och tog säsongens tolfte pallplats. Nu har veteranen chans att sätta rekord för antalet pallplatser under ett F1-år i säsongsavslutningen.

Tolv pallplatser. Där är Kimi Räikkönens rekord för antalet prispallsbesök under en säsong.

Under VM-titelsäsongen 2007 nådde finländaren dit – och nu har han tangerat den noteringen. I Brasiliens GP tog han årets tolfte pallplats.

Det blev en bekant placering. För åttonde gången under säsongen slutade Ferrari-föraren trea i ett lopp.

Det här betyder samtidigt att Räikkönen har chansen att avsluta sin karriär i det italienska stallet med att slå nytt personligt pallrekord. Om två veckor körs årets sista tävling i Abu Dhabi.

– Jag har inte koll på ställningen, men det är väl inte min bästa säsong om man tittar på slutresultatet. Jag har ju ändå vunnit titeln, säger Räikkönen till C More.

Hamilton fick hjälp

Räikkönen var aldrig riktigt nära segern i kvällens lopp på Interlagos-banan. Klare världsmästaren Lewis Hamilton höll undan och tog säsongens tionde seger.

Det betyder att britten har vunnit hälften av loppen under året. Den här gången fick Hamilton dock rejält med hjälp av Esteban Ocon.

Red Bulls Max Verstappen ledde tävlingen när han skulle varva Ocon efter drygt fyrtio körda varv. Då körde Ocon inte åt sidan och i stället brakade han in i sidan på Verstappens bil.

Max VErstappen.
Verstappen snurrade runt. Max VErstappen. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Max Verstappen

En ilsken Verstappen svor efter incidenten och fick se Hamilton passera. Efter målgången såg Verstappen också oerhört besviken ut.

– En sån idiot. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Verstappen.

I depån fångades Verstappen också på video när han knuffade till Ocon.

– Jag hade nya däck och var väldigt snabb. Jag hade fart att passera Max, men det fungerade inte där. Det värsta är hans beteende efteråt. Han kom och ville slå mig i depån, säger Ocon till C More.

Ricciardo hann ikapp

Efter den händelsen blev resten av loppet en kamp för att få däcken att hålla ihop till målflaggan. Hamilton hade äldst däck av de tre tätförarna, men han lyckades ta sig först över mållinjen.

Under de sista varven fick Räikkönen kämpa för att hålla en snabb Daniel Ricciardo bakom sig. Australiern hade betydligt bättre däck och utmanade på allvar.

– Det var inget lätt lopp, men det blev kamp och det var kul. Min däckstrategi var bra, men det svårt att köra förbi. Där tog det för länge, säger Räikkönen.

Kimi Räikkönen på pallen.
Pallen i Brasiliens GP. Kimi Räikkönen på pallen. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Valtteri Bottas slutade femma i loppet. Mercedes-finländaren hade inget med tätstriden att göra, men får åtminstone fira tillsammans med stallet. I dag grejade Mercedes poängen som krävdes för att ta hem konstruktörs-VM.

– Det var utmanande i dag. Farten räckte inte till. Jag gjorde mitt bästa, men det fanns inte mer i bilen. Men det var bra att vi säkrade konstrukstörstiteln. Jag har väl samlat ihop några poäng, säger Bottas till C More.

Resultat, Brasiliens GP:

1) Lewis Hamilton, Mercedes
2) Max Verstappen, Red Bull
3) Kimi Räikkönen, Ferrari
4) Daniel Ricciardo, Red Bull
5) Valtteri Bottas, Mercedes
6) Sebastian Vettel, Ferrari
7) Charles Leclerc, Sauber
8) Romain Grosjean, Haas
9) Kevin Magnussen, Haas
10) Sergio Perez, Force India

Läs också

Nyligen publicerat - Sport