Hoppa till huvudinnehåll

Danska folketingsledamöter: Också före detta Sampo Bank bör utredas i penningtvättshärvan

Sampo Banks kontor vid gågatan i Jakobstad stängs 29 juni
Sampo Banks kontor vid gågatan i Jakobstad stängs 29 juni Bild: Yle/Patrik Enlund sampo bank

I det danska Folketinget väcks nu röster för att penningtvättsutredningen kring Danske Bank utvidgas till att gälla också före detta Sampo Bank, som såldes till Danske år 2007.

Torsten Schack Pedersen, riksdagsledamot för Venstre och medlem i det folketingsutskott som övervakar bankerna, säger till nyhetsbyrån Bloomberg att Finansinspektionen och polisen också bör intressera sig för Sampo Banks Estlandsfilial och dess verksamhet före fusionen med Danske Bank.

Kunder redan under Sampo Banks tid

Den utredning som nu pågår handlar om penningtvätt för ca 200 miljarder euro via Danskes Estlandskontor mellan åren 2007 och 2015. Många av de kunder som misstänks för penningtvätt var kunder redan i Sampo Bank.

Danske ärvde 6 200 utländska konton av Sampo Bank, visade en rapport som publicerades i slutet av september.

Wahlroos: Vi gjorde inte några fel

Sampos storägare Björn Wahlroos var koncernchef för Sampo då bankverksamheten såldes till Danske.

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Björn Wahlroos Bild: AOP Björn Wahlroos

Wahlroos har kategoriskt uteslutit att Sampo Bank skulle ha gjort någonting fel, och har påpekat att Danske gjorde en otroligt noggrann genomgång före köpet.

Sampo Bank har aldrig varit föremål för någon myndighetsutredning, säger Wahlroos. Sampo köpte själv den estniska filialen av den estniska centralbanken sex år tidigare.

"Wahlroos uttalanden bör testas"

Morten Bodskov, tidigare justitieminister och medlem av de danska socialdemokraterna, säger att Wahlroos uttalanden måste testas. Enligt Schack Pedersen står det utom allt tvivel att Danske Bank fick problemen i Estland på köpet i samband med Sampoaffären.

Han är också upprörd över den totala nonchalans som förekom i både Danske Banks ledning och den danska finansinspektionen som inte märkte vad som var på gång, trots många varningar.

Visselblåsaren hörs i Folketinget

Det var chefen för Danske Banks kapitalmarknadsavdelning i Estland (2007-2014), Howard Wilkinson, som avslöjade misstankar om penningtvätt i banken.

Wilkinson ska också upprepade gånger varnat bankens ledning för att skumma transaktioner skedde via Estlandskontoret.

Om en vecka, måndagen den 19 november, ska Wilkinson höras av det danska Folketinget.