Hoppa till huvudinnehåll

Elbilsägare oroar sig inte över vintern – "Man klarar sig nog bra trots kylan"

Simon Sandvik säger att man klarar sig bra med en elbil under vintern.
Simon Sandvik säger att man klarar sig bra med en elbil under vintern. Simon Sandvik säger att man klarar sig bra med en elbil under vintern. Bild: Yle/Lukas Kallenberg elbilar,laddningsställen för elbilar,simon sandvik

En smällkall vinter kan ställa till med problem för bilens batteri. Men elbilsägaren Simon Sandvik oroar sig inte inför den kommande vintern.

Sandvik säger att man klarar sig bra med en elbil trots kallt väder och mycket snö. Jämfört med många bensindrivna motorer som kan vara aningen trögstartade i kyla, är en fördel med elbilar att motorerna startar väldigt bra i kyla.

- Visst har vintern en stor effekt. Sträckan som en elbil klarar sig på en laddning förkortas då det är kallt. Men om man värmer upp bilen före man ska köra, klarar sig bilen bra.

Sandvik har haft sin elbil drygt ett år, och ser inga utmaningar med att ha en elbil - så länge man är förberedd.

- Om man inte har bilen på laddning och den har stått ute i kylan är batterierna mycket kalla, vilket drar väldigt mycket ström. Men om man har sett till att ha igång värmen i bilen så att batterierna hålls varma, så är det inte så stor skillnad på årstid.

Sandvik har kört till Helsingfors och Örebro med sin elbil utan några problem.

- På sommaren kör man ungefär 250 kilometer på en laddning och på vintern mellan 150 och 200 kilometer. Men det beror så klart på hur man kör också.

"Många fördelar med elbil"

Om man frågar Sandvik så talar allt för att välja elbil. Den fungerar väldigt bra, är nästan gratis att köra med och det behövs väldigt lite service. Sandvik brukar ladda sin bil hemma.

- Det är viktigt att värma batteriet och också kupén strax innan resan påbörjas. Till exempel genom att tajma laddningen så att du kör iväg just efter att laddningen är klar.

Elbilarna är egentligen inte längre någon nyhet på bilmarknaden. Men trots flera fördelar, har de inte slagit igenom hos finländarna.

Simon Sandvik säger att det här kan bero på bilarnas utseende, men han tror att elbilen kommer att bli vanligare i framtiden.

- De större biltillverkarnas elbilar har sett konstiga ut, men det ska bli intressant då stora tillverkare inom bilvärlden kommer ut med sina versioner av elbilar nästa år.

Text: Niklas Grönholm. Bild: Lukas Kallenberg. Mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten