Hoppa till huvudinnehåll

Inför U17-VM: Laget vågar tala om medaljer – skall ett fantastiskt gäng tonårstjejer gräva fram den finländska fotbollens Eldorado?

Finlands U17-flicklandslag i fotboll.
Marko Saloranta tränar Finlands U17-flickor. Finlands U17-flicklandslag i fotboll. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för pojkar,damfotboll,marko saloranta

Legenden om en ofantlig gyllene skatt ”någonstans i Sydamerika” har levt vidare sedan den uppfanns av plundrande och mördande conquistadorer för 500 år sedan. Under de kommande veckorna är ett gäng fredligt sinnade tonårsflickor från Finland fast beslutna att göra sig själva legendariska och återvända från U17-VM i Uruguay med en glittrande skatt i bagaget.

16 fotbollslandslag lag av vilka bara tre kommer från Europa skall i Uruguay under kommande tre veckor göra upp om VM-medaljer för U17-flickor. Det blir sjätte gången som den här åldersklassen spelar VM.

Turneringen har ordnats med två års mellanrum sedan starten 2008 i Nya Zeeland. I Trinidad och Tobago (2010), i Azerbajdzan (2012), i Costa Rica 2014 och i Jordanien senast det begav sig.

Nordkorea är mest framgångsrikt med två VM-titlar, 2008 och 2016. De övriga världsmästarna är: Sydkorea/2010, Frankrike/2012 och Japan/2014.

VM har i den här åldersklassen med andra ord inte varit någon guldskatt för damfotbollens giganter USA och Tyskland. Inte heller nordiska lag har utmärkt sig.

Flaggor.
Flaggor. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för pojkar,damfotboll

USA har vunnit ett silver och Tyskland ett brons. Av europeisla länder är regerende EM-guldmedalljören Spanien mycket starkt i den här åldersgruppen: ett silver och två brons från de fem tidigare turneringarna.

Spanien och Tyskland är de två övriga europeiska länderna som gör Finland sällskap i det stora äventyret på andra sidan Atlanten.

Fyra grupper med fyra lag av vilka två från varje grupp går vidare till slutspelsskedet – kvartsfinaler, semifinaler, medaljmatcher. Finalen spelas söndagen 2 december.

Vändningen mot England gav VM-biljett

Finlands första medverkan i en VM-turnering för den här åldersklassens flickor blev klar efter gastkramande skeden förra våren. Många lag hade tappat tron och vikt ner sig i sådana lägen där det här laget satt in en ny växel.

Under de två sista veckorna i mars började thrillern med att Finland spelade om en plats i vårens EM-turnering.

Fortsättningskvalet hette turneringen där Finland efter seger över Sverige, kryss mot arrangörsnationen Frankrike och en 5-0-utklassningseger över Skottland (0-0 i paus) roffade åt sig en EM biljett. Marginalen var minsta möjliga – ett mål bättre målskillnad än Frankrike.

I maj blev det sedan dags för EM. Finland inledde med en 1-2-förlust mot Tyskland, slog värdnationen Litauen med 4-0, fortsatt med en uddamålsseger (2-1) över Holland – och var därmed klar för EM-semifinal.

Finlands U17-flicklandslag i fotboll tränar.
Finlands U17-flicklandslag i fotboll tränar. Bild: Lehtikuva U17-världsmästerskapet i fotboll för pojkar,damfotboll,marko saloranta

Kommande mästarna Spanien stod för semifinalens enda mål. Därmed blev de blåvita tjejerna snuvade, förutom på EM-finalen, även på en direkt plats i VM. Finalisterna Tyskland och Spanien tog de biljetterna.

Till motstats från vad en del medier ihärdigt påstår, så delades det inte ut några bronsmedaljer i EM. Ingen bronsmatch spelades därför heller. Däremot gjorde förlorarna i semifinalerna – Finland och England – upp om en tredje europeisk VM-plats i en drabbning som hette VM-playoff.

England ledde med 1-0 i paus. Precis som mot Skottland två månader tidigare så höjde sig detta finländska lag igen då det gällde som mest: först kvitterade Annika Huhta och till slut sköt Jenni Kantanen segermålet. Finland därmed VM-klart.

Vad kan vi vänta oss i VM?

Lagets coach, Marko Saloranta, underströk under medieträffen inför avresan att alla lag som är med är starka nog för att nå framgång. När bara 16 lag deltar, så finns det inga strykflickor med.

Saloranta påminde också om att det är fråga om väldigt unga spelare – humöret och hela den mentala biten är både oerhört viktig och mycket oförutsägbar. En del av flickorna har aldrig tidigare varit så här länge borta hemifrån i ett kör.

I nästa mening tillade coachen ändå det viktigaste ur blåvitt perspektiv: det här laget har varit i och klarat sig som vinnare ur så många tuffa lägen, att ingenting kan längre överraska eller få modet att falla. Tjejerna är nöjda endast efter vunna matcher.

Både tränaren och spelarna säger rakt ut att minst kvartsfinal är realism och att därefter finns det inget lag i VM som Finland inte kan slå. Spelarna på medieträffen talar rakt ut om att ta ”minst en medalj”
.
Oberoende av hur det går, så är det här en attityd som är omöjlig att inte älska. Ingen kommer att såga de här unga tjejerna fast det skulle bli stopp i gruppspelet – men ifall av framgång, så är det just inställningen som vi kommer att prisa och minnas.

Bara tuffa motståndare i gruppen – Nya Zeeland, Ghana, Uruguay

I sin första match på tisdag kväll kl. 21 vår tid ställs Finland mot Nya Zeeland. Laget från andra sidan världen är enligt chefstränaren Marko Saloranta det ”mest europeiska” i gruppen. Spelstilen påminner om Sveriges (traditionell 4-4-2) och skall kännas bekant. Fyra av lagets spelare var med i U20-VM för tre månade sedan.

På fredag kl. 21 möter Finland Ghana som också var med i U20-VM – och även i Ghanas trupp finns en kvartett med den färska VM-upplevelsen i minnet. Saloranta tippar att Ghana blir den tuffaste utmaningen för Finland. Spelarna är stora, starka, snabba och spelar tufft. Ghana har ett brons från 2012 på meritlistan från U17-VM.

Finlands U17-flicklandslag i fotboll.
Finlands U17-flicklandslag i fotboll. Bild: Lehtikuva fotboll,damfotboll,U17-världsmästerskapet i fotboll för pojkar,finlands u17 landslag

Finland avslutar gruppspelet mot värdnationen Uruguay. Inte svårt att gissa att hemmalaget kommer att ha med sig en hyperentusiastisk tolfte spelare som kan lyfta laget till vad som helst – eller... Som sagt: tonåringar är svåra att förutspå.

Chefstränaren Saloranta ser Uruguay som ett rätlinjigt spelande lag med vassa anfallare – inget tiki-taka-spel att vänta. I genrepet slog Uruguay trefaldiga U17-VM-medaljörerna Japan.

Finland då – enligt Saloranta? Skickligt, taktiskt mycket starkt, litar på sitt eget spel och på lagkompisana i alla lägen, vill kontrollera bollen och spelet.

Och så var det ännu någonting coachen ville understryka: spelare för spelare har tjejerna hittills gjort sin (unga) karriärs bästa match i det tuffaste möjliga läget.

Alla vet vi att framgång i VM hittills varit en utopi för finländsk fotboll, oberoende av kön eller ålderskategori. Kanske november 2018 blir den blåvita fotbollens eget Eldorado?

Vamos!

Yle sänder Finlands gruppspelsmatcher med svenskt referat:
Tisdag 13.11. Finland – Nya Zeeland: Arenan 20.50 - 23.05, TV2 21.45 – 23.05
Fredag 16.11. Finland – Ghana: Arenan 20.50 - 23.05, TV2 21.45 – 23.05
Tisdag 20.11. Finland – Uruguay: TV2 21.50 – 00.10