Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kristersson presenterar regeringsförslag, gymnasister är stressade och Finland vill satsa på fiskodling till havs

Yleiskuva
Yleiskuva Bild: Mikko Koski/Yle Viikin normaalikoulu,bärbara datorer,gymnasiet

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Var tredje gymnasieelev säger sig åtminstone tidvis drunkna i skolarbetet och lika många säger sig ha varit oroad över sin mentala hälsa under det gångna året, visar en skolhälsoenkät som Finlands Gymnasistförbund låtit göra.

Finland vill satsa på fiskodling till havs. Jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet och naturresursinstitutet Luke har lokaliserat platser längs kusten som lämpar sig för fiskodling, främst i Bottenhavet, Kvarken och i Bottenviken. Samtidigt stängs tre fiskodlingar på Höga kusten i Sverige.

Utrikes:

I Sverige fortsätter den tröga regeringsbildningen med att Moderaternas ledare Ulf Kristerssons förslag till regering presenteras. Det är dock sannolikt endast Kristdemokraterna som vill gå med i hans regering.

En israelisk soldat och sju palestinier har dödats i samband med en israelisk specialoperation inne på Gazaremsan. Israeliska armékällor är rätt förtegna om operationen. Före incidenten har båda parter uttryckt optimism gällande en vapenvila som man försökt förhandla fram mellan Israel och Hamas.

I Kalifornien fortsätter kampen mot bränderna i varmt och blåsigt väder. Hittills har 31 dödsoffer rapporterats. Fler än 200 personer saknas efter storbranden i trakten av staden Paradise och närmare sjutusen byggnader är förstörda.

Polen har firat 100 år med en marsch i Warzawa som lockade med kring 200 000 deltagare.

Vädret

Det är mulet och disigt i hela landet. Det regnar på många håll.

I väster 3..7 grader, i öster och i nordöstra Österbotten 0..+4 grader, i Lappland -1..+3 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes