Hoppa till huvudinnehåll

Nyvald styrelsemedlem i Airiston Helmi till Yle Åboland: "Största utmaningen är att övertyga företag att inte vända oss ryggen"

Profilbild på Dan Högström utanför Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs.
Styrelsemedlem Dan Högström. Profilbild på Dan Högström utanför Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs. Bild: Yle/Jesper Alm Airiston Helmi,Pargas,Ybbersnäs,dan högström

Det svåraste är att få fram budskapet om att Airiston Helmi har skött alla sina åligganden och att få alla att jobba med oss för att komma över den svåra tiden. Det säger Dan Högström, nyvald styrelsemedlem i bolaget Airiston Helmi.

Yle Åboland träffar Högström vid Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas.

Vy över bryggan i Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs.
Ybbersnäs i Pargas. Vy över bryggan i Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs. Bild: Yle/Jesper Alm Airiston Helmi,Pargas,Ybbersnäs

För en tid sedan tackade han ja till att bli ny styrelsemedlem i Airiston Helmi.

– Jag har fått frågan "Varför?" av alla. Den första som ställde den frågan till mig var min fru. Men det här är ett exceptionellt fall, jag har tid, jag är pensionär och jag tycker om utmaningar, säger Högström.

Yle berättade tidigare om att Högström valts till ny styrelsemedlem, medan en lettisk man verkar som ersättare i styrelsen.

Stor polisrazzia i september

Centralkriminalpolisen utförde tillsammans med flera myndigheter en stor polisrazzia i bolagets fastigheter i Åbolands skärgård i slutet av september.

Enligt polisen gäller misstankarna olika former av ekonomisk brottslighet.

Polis bevakar fastighet i Ybbersnäs, Pargas.
Polisrazzian utfördes i slutet av september. Polis bevakar fastighet i Ybbersnäs, Pargas. Bild: Yle/Ari Welling Ybbersnäs,Airiston Helmi,Pargas

Två personer sitter nu häktade, misstänkta för grovt skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott.

Dan Högström säger att han inte kan kommentera brottsutredningarna kring Airiston Helmi i detalj.

– Det intressanta här är att polisen utreder och att medieuppståndelsen är så stor. Inga åtal har väckts och alla sätter sig på bakhasorna.

– Det som jag har sett är att allt har skötts till punkt och pricka på ett mycket pedantiskt sätt. Det kan man också se här, säger Högström och hänvisar till fastigheten i Ybbersnäs.

Uppgift: att ta över administrationen och hålla kontakt med företagare

Dan Högström har jobbat inom IT-branschen i Finland och är i dag pensionär.

Högströms uppgift går ut på att ta över administrationen och se till att fastigheterna och egendomen förvaltas väl.

Airiston helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas.
Ybbersnäs i Pargas. Airiston helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas. Bild: Yle/Ari Welling Ybbersnäs,Pargas,Airiston Helmi

Han ska också övertala alla som tidigare jobbat för Airiston Helmi att fortsätta, så att man kan göra fastigheterna och båtarna redo för vintern.

Det här är en utmaning, säger Högström.

– Det svåraste är att få fram budskapet om att Airiston Helmi har skött alla sina åligganden och att få alla att jobba med oss för att komma över den svåra tiden.

– Jag pratar om lokala företag som jobbar med Airiston Helmi, men också större aktörer som banker och försäkringsbolag. Min största utmaning är att de inte ska vända oss ryggen.

Högström vill inte avslöja arvoden

Högströms uppgift i höst blir alltså att få koll på administrationen efter tillslaget, säger han.

– Vi är redan på god väg. På torsdagen fick vi penningtrafiken att fungera och vi har också en ny bokföringsbyrå. Det ser bra ut, säger Högström.

Enligt fastighetsregistret köpte Airiston Helmi åtminstone elva tomter i Egentliga Finland mellan 2007 och 2011. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vad ska Airiston Helmis fastigheter användas till i fortsättningen? Tror du att folk, turister är intresserade av att hyra fastigheterna?

– Naturligtvis, det finns ingen annan verksamhet som kan drivas i de här fastigheterna. Jag ska se på det här efter nyår. Men en sak är klar: tack ska ni (medierna) ha! Bättre reklam kan man ju inte få. Förstås fortsätter vi med uthyrningen, konstaterar Högström med ett skratt.

Högström menar att fastigheterna nu väcker så mycket nyfikenhet att det är lättare att hyra ut dem nästa år.

Hur mycket får du betalt för det här?

– Alla frågar det och det är klart att jag inte svarar på den frågan. Men jag kan säga att det är frågan om helt normala konsultarvoden. Ingenting speciellt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland