Hoppa till huvudinnehåll

Östnylänningar häpna: Blågrönalger i november

Blågrönalger vid strand.
Blågrönalger i Sondby i Borgå. Blågrönalger vid strand. Bild: Yle/Gitte Laurell alger,cyanobakterier (blågrönalger),Strand

Yle Östnyland har tagit emot många tips och bilder på blågrönalger i regionen. En målfärgsliknande turkos massa har observerats vid strandkanten åtminstone i Sondby och Tolkis i Borgå samt i Pernå i Lovisa.

Många av de som skickat in tips till Yle Östnyland har haft svårt att tro sina ögon: kan det verkligen finnas blågrönalger i mitten av november?

Blågrönalger vid strand.
Såhär ser det ut i Tolkis i Borgå. Blågrönalger vid strand. Bild: Yle alger,cyanobakterier (blågrönalger)

Av bilderna att döma är det sommarens gissel som gjort comeback. Den turkosa oljeliknande massan vid strandkanten är blågrönalger.

I en intervju i Helsingin Sanomat bekräftar specialforskare Seppo Knuuttila från Finlands miljöcentral att det på många håll har observerats blågrönalger.

Blågrönalger vid strand.
Algerna blommar också i kallt havsvatten om det finns tillräckligt med näring. Blågrönalger vid strand. Bild: Yle/Gitte Laurell cyanobakterier (blågrönalger),alger,Strand,sondby

Enligt Knuuttila har Finlands Miljöcentral tagit emot en del samtal gällande blågrönalgerna.

Algerna kan blomma också i svalt vatten

Den här typen av blågrönalg som förekommer just nu blommar också i svalt vatten. Enligt Knuuttila blommar algerna eftersom det fortfarande finns tillräckligt med näring i havet och också tillräckligt dagsljus.

man står framför bild på algfyllt hav
Specialforskare Seppo Knuuttila. man står framför bild på algfyllt hav Bild: Yle/Helena von Alfthan Finlands miljöcentral,cyanobakterier (blågrönalger),seppo Knuttila

Knuuttila menar att algblomning den här tiden på året inte är alldeles ovanligt

Knuuttila säger att algerna troligtvis stigit upp till havsytan på ett större område och sedan drivit in mot stranden där de koncentrerats i massor på en del ställen.

Blågrönalger är oftast turkosfärgade vid stränderna. Om algerna är gröna är de färskare.