Hoppa till huvudinnehåll

Över 20 000 franska toppstudenter till sina framtida arbetsgivare: Vill ni ha oss, arbeta miljömedvetet!

En ung mörkhårig glasögonprydd man står på gatan och ler mot kameran.
-Vi är frustrerade över att pengar styr marknaden, fastän vi har bara några få år på oss att vända klimatutvecklingen, säger 23-årige studenten Martial Breton. En ung mörkhårig glasögonprydd man står på gatan och ler mot kameran. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,klimat,studenter,Paris,Upprop

Franska studenter med toppbetyg har skrivit under uppropet Studentupprop för ett ekologiskt uppvaknande. Och med det har en ny miljörörelse sett dagens ljus i Frankrike.

Nu under hösten har toppstudenter vid Frankrikes elitskolor startat ett upprop där de ställer krav på att företagen ska arbeta för vår miljö.

- Miljöförstörelsen märks över allt i en metropol, förklarar studenten Martial Breton och räknar upp flera olika sorters föroreningar, där vi står vid ett stoppljus på Place de la République i det centrala Paris.

- Här luktar förfärligt av alla avgaser. Bilarnas oljud är ett annat allvarligt miljöproblem, säger han och rynkar på näsan.

23-årige Martial Breton studerar biologi på universitetet och väl medveten om att han är mycket attraktiv för arbetsgivarna.

- Just därför vill jag sätta press på dom, säger han.

Elitstudenterna säger nej till arbetsgivare

Breton är en av de över 20 000 studenter som har skrivit under uppropet för ett ekologiskt uppvaknande (Manifeste pour un réveil écoloqique). I manifestet hotar de att välja bort arbetsgivare som inte tar klimatfrågan på allvar.

En sparkcykel på en regnig trottoar.
Även privata företag försöker bidra med miljövänliga lösningar i Paris, som denna sparkcykel, som du kan hyra där du är och lämna där du vill. En sparkcykel på en regnig trottoar. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,klimat,studenter,Paris,Upprop

Paris håller som bäst på att reducera antalet bilfiler på avenyerna, för att försöka minska bilismen. Är kommunen en rumsren arbetsplats som du skulle kunna tänka dig jobba för? frågar jag.

- Ja, det skulle jag, svarar Martial Breton och menar att Pariskommunen försöker arbeta grönt och ligger bättre till än genomsnittet av alla företag. Men visst skulle man kunna göra ännu bättre ifrån sig, tycker han.

Han förklarar att en ny trend bland dagens ungdomar är att inte välja första bästa jobberbjudandet.

- Pengar ska inte locka oss att arbeta för vem som helst. Ett bolag som vill skövla skogen i Sydamerika får ett nej. Samma svar får företag som arbetar med plast, förklarar Breton.

I bakgrunden miljöministerns avgång

På bara två månader har den här miljörörelsen snabbt vunnit terräng i Frankrike. En utlösande faktor var den populäre miljöministern Nicolas Hulots avsked.

Miljöministern sa att han inte kunde arbeta för miljöns bästa på grund av de många lobbygrupper från industrin som sätter käppar i hjulen.

- Detta var en av de värsta dagarna i mitt liv, sade Nicolas Hulot till medierna då han lämnade posten..

Strax därpå protesterade hundratusentals människor på de franska boulevarderna. Aldrig tidigare har så många människor i landet demonstrerat för klimatet med sloganer som "Miljöförstöring är ett brott mot mänskligheten".

Ekologin med i grundlagen

26-åriga Marine Denis, som har gått på elitskolan Sciences Po, håller på att doktorera i juridik.

Hon är aktiv inom Climates, en tankesmedja som startades några år innan klimatmötet COP21 i Paris. Denis arbetar bland annat med att få ändringar till stånd i den franska grundlagen.

- Målet är att den franska staten ska skriva in ekologi i konstitutionen vid sidan av frihet, jämlikhet, rasism och sekularism, säger hon.

En ung kvinna på en tågstation ser allvarligt in i kameran.
- Klockan klämtar för vårt klimat, säger Marine Denis som arbetar aktivt inom think-tanken Climates för att få det inskrivet i den franska konstitutionen att klimatfrågor ska tas på allvar i lika stor utsträckning som frihet och jämlikhet. En ung kvinna på en tågstation ser allvarligt in i kameran. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,klimat,studenter,Paris,Upprop

Tankesmedjan Climates manifest har redan samlat 50 000 underskrifter för den här frågan. Och det är både ungdomar och äldre som har skrivit under manifestet.

- Alla kan bidra till att stoppa klimatförändringar, artutrotningar och utarmning av jordens resurser, tillägger Marine Denis.

En allt starkare politisk kraft

Ekologiska organisationer har blivit en styrka att räkna med, eftersom de tar mer och mer plats i den politiska sfären

- Miljölobbying är i gång för fullt i den franska Nationalförsamlingen, sida vid sida med industrilobbyn, säger hon.

Svensk-norska Benedicte Berner Eyde är lärare på en av de eftertraktade elitskolorna, Sciences Po i Paris. Hon är även ordförande för Civil Rights Defenders.

- Man måste först och främst få med sig de stora aktörerna, det vill säga företagarna. Därefter får man med sig politikerna. Det är så det går till, säger hon.

En blond kvinna på en trottoar.
Miljörörelserna är början på något mycket stort, säger Benedicte Berner Eyde, lärare på en av elitskolorna där många toppstudenter skrivit under uppropet. En blond kvinna på en trottoar. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,klimat,studenter,Paris,Upprop

Ingen revolution - men början på något stort?

Också lärarna på elitskolorna diskuterar livligt miljörörelsen som nu växer.

Uppskattar ni den eller räds ni den kraft som studenterna kommer med?

- De flesta tycker det är jättebra. Det är studenterna som snart ska ut på arbetsmarknaden som kan agera och förändra vissa samhällsvanor.

Benedicte Berner-Eyde hoppas att miljörörelsen kommer att växa ytterligare. Men hon anser inte att detta handlar om en grön revolution.

- Nej, det kan man inte kalla det. Men det är början på något stort, tror jag.

Nu siktar man på den nya miljödemonstration som ska hållas runt om i Frankrike den 13 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes