Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski riskerar avstängning efter söndagens trick – skidförbundet utreder finska cupens händelser

Besviken Krista Pärmäkoski håller i sina skidor och stavar.
Pärmäkoski bröt mot skidförbundets etiska regler. Besviken Krista Pärmäkoski håller i sina skidor och stavar. Bild: Timo Korhonen/All Over Press. Krista Pärmäkoski,VM i skidåkning,längdskidåkning

Krista Pärmäkoski valde att låta två åkare passera henne på upploppet i finska cupens sprint på söndagen. Nu tar förbundet en titt på fallet som kan leda till sanktioner.

Pärmäkoski hade en överlägsen ledning i sitt kvartsfinalsheat då skidåkarna tävlade i finska cupen i Rovaniemi.

Pärmäkoski som inte hade planer på att fullborda sprinttävlingen valde att låta två åkare passera henne på upploppet. Pärmäkoski förklarade senare att hon kände sig trött och att hon skulle ha avbrutit även om hon tagit sig vidare.

Istället bestämde hon sig för att släppa Johanna Ukkola och Maaret Pajunoja förbi sig så att båda skulle få fortsätta till semifinalskedet. Pajunoja och Pärmäkoski tävlar i samma förening.

Om Pärmäkoski hade vunnit heatet och sedan dragit sig ur loppet skulle Pajunoja inte ha fått fortsätta.

I skidförbundets regler står att åkarna och lagen alltid ska sträva till bästa möjliga prestation. Om man bryter mot regeln kan det leda till avstängning.

Pärmäkoskis agerande kan i princip tolkas som resultatfixning.

Skidförbundets vd Mika Kulmala berättar Pärmäkoskis fall ska behandlas under de närmaste dagarna.

Läs mera:

Yle Sportens skidexpert tror inte på hårda straff för Pärmäkoski – men fördömer stjärnans beslut: ”Ska inte gå till så där på en tävling”

Krista Pärmäkoski släppte två åkare förbi sig i sprintkvarten i finska cupen på söndagen. Agerandet granskas nu av skidförbundet, men Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror inte på någon avstängning. Det blev ändå fel, säger han.

Läs också