Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Pukki är Finlands talisman: ”Han är kultfiguren som laget sluter upp kring”

Teemu Pukki i landslagströjan.
Teemu Pukki har gjort 15 mål i landslagströjan. Teemu Pukki i landslagströjan. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Teemu Pukki

Fotbollslandslagets framgångar personifieras av Teemu Pukki. Hans fullträffar har gett Finland pole position inför avslutningen i Nations League. Han är omöjlig att stoppa just nu, säger Sebastian Strandvall i Yle Sportens podd.

Detta är den finländska fotbollens supervecka.

Yle Sportens podd tar i det nyaste avsnittet pulsen på både herrlandslaget, som spelar om gruppsegern i Nations League och U17-flickorna, som deltar i åldersgruppens VM-slutspel.


Teemu Pukki har varit rubrikernas man för A-landslaget efter sina tre segermål i höst.

Frågan är om Finland till och med är för beroende av Pukkis mål för att nå framgångar?

Chriso Vuojärvi poängterar att landslaget inte skulle vara tabelletta utan Pukki, men att helhetsläget har förändrats under kvalets gång.

– Tack vare Pukkis fullträffar har landslagets kollektiva självförtroende blivit så mycket större att jag inte skulle vara överhövan oroad om han inte skulle klara av att spela mer än till exempel 90 av 180 minuter i de kommande två landskamperna, säger Vuojärvi.

Pukkis skada höjde landslagets moral?

Sebastian Strandvall, som är veckans gäst i podden, anser att Finland inte står och faller med Pukki.

– Det är inte lätt att hitta någon som har misslyckats i de tidigare matcherna. Hittills har alla fyllt sina roller på ett väldigt bra sätt och det är viktigt att det fortsätter. Men Pukki är, hur som helst, helt omöjlig att stoppa i den form han är i just nu.

Teemu Pukki gör mål för Norwich.
Teemu Pukki gjorde två mål för Norwich i lördags. Teemu Pukki gör mål för Norwich. Bild: imago/Focus Images/ All Over Press Teemu Pukki

Antti Koivukangas beskriver Pukki som landslagets talisman. Som kultfiguren som hela laget sluter upp kring.

– Finland höjde sig då han skadade sig mot Grekland. Jag tror att det skedde för att det var Teemu Pukki det handlade om. Det höjde moralen då de övriga tänkte "Nu ska vi göra det här för Teemu", säger Koivukangas.

Halsti eller Kauko? Granlund eller Saksela?

Finland saknar två nyckelspelare i bortamatcherna mot Grekland och Ungern.

Varken Tim Sparv eller Jukka Raitala kan medverka på grund av skador.

Sebastian Strandvall har en lösning på hur hålet efter Sparv ska täppas till.

– Joni Kauko och Thomas Lam är inga dåliga spelare. Men jag tror att en rutinerad räv som Markus Halsti skulle ta den rollen i det här pressade läget på bästa möjliga sätt.

Chriso Vuojärvi skulle däremot föredra Kauko.

– Markus Halsti spelar mittback i sitt klubblag och det är inte helt lätt att plötsligt byta roll och kliva in på innermittfältet i landslaget. Joni Kauko spelade från start hemma mot Ungern och gjorde det bra.

Joni Kauko i landskampen mot Ungern hösten 2018.
Joni Kauko ersatte Tim Sparv i Nations League-öppningen mot Ungern. Joni Kauko i landskampen mot Ungern hösten 2018. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Joni Kauko

Albin Granlund är lågoddsaren att ta över som högerback i stället för Raitala.

Strandvall är inte helt övertygad om att det är den bästa lösningen.

– Granlund har sett aningen nervös ut med boll i landslaget. Jag tycker att det är viktigt att ha en skicklig spelare som klarar av att hålla i bollen i några sekunder och delta i perioder av bollinnehav. Därför ser jag Janne Saksela som ett bättre alternativ.

Stordåd på kommande i Uruguay?

Finlands U17-flickor öppnar VM-turneringen på tisdag med en match Nya Zeeland. Antti Koivukangas sparar inte på krutet då han analyserar lagets chanser i Uruguay.

– Jag förväntar mig stordåd av det här laget. Framför allt avancemang. Sen kan vad som helst hända.

Finlands samtliga matcher i VM-turneringen sänds direkt på Yles kanaler.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Nästan varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport