Hoppa till huvudinnehåll

Bara 10 procent av all alkohol dricks på krogen – restaurangbranschen siktar på rejäl skattesänkning efter valet: "Skulle förflyttas oförkortat till priserna"

Ölstop på krog
Ölstop på krog Bild: Janne Lindroos / Yle Ölstop,öl,Alkohol

Konsumtionen av alkoholhaltiga drycker på utskänkningsställen har minskat stadigt i 20 års tid. Under den allra senaste tiden har konsumtionen ökat en aning, men restaurangerna kämpar ändå med lönsamheten.

Restaurang- och turismbranschen i Finland vill att mervärdesskatten på alkohol som dricks på utskänkningsställen sänks med tio procentenheter från nuvarande 24 procent.

Branschen föreslår att mervärdesskatten på alkoholdrycker sänks till samma nivå, 14 procent, som den som påläggs restaurangmaten.

Några händer som håller i glas skålar medan en hand håller i en smarttelefon och fotar händelsen.
Några händer som håller i glas skålar medan en hand håller i en smarttelefon och fotar händelsen. Bild: Richard Backman Fest,smarttelefoner,telefoner,mobiltelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,Apple,mousserande viner,Fira,sociala medier,Skål,kalas,Skåla,Alkohol,alkoholdrycker

- Alkoholen på restauranger är numera för dyr. Därför dricker folk hellre sin sprit hemma och utskänkningsandelen av all alkohol som konsumeras har rasat till cirka 10 procent, säger vd Timo Lappi vid turism- och restaurangbranschens intresseorganisation till Yle Uutiset.

Rapporten: Billigare alkohol ger fler matgäster och arbetsplatser

Finland hör till de länder inom EU som har den strängaste utskänkningsbeskattningen. Mervärdesskatten på öl är den högsta och på vin den näst högsta inom unionen.

Hand rör om i soppa med en slev.
Hand rör om i soppa med en slev. arbete

En utredning som Naturresursinstitutet Luke gjort - och som restaurangbranschen beställt och finansierat - visar att en sänkning av mervärdesskatten skulle pigga upp all restaurangförsäljning. Det skulle enligt Luke öka på ätandet på restaurangerna också.

Samtidigt skulle dock statens skatteintäkten minska med 70 miljoner euro.

"Priserna skulle sjunka på riktigt"

Enligt Lukes uträkningar (på finska) skulle alkoholhaltiga drycker bli 8 procent billigare på baren om mervärdesskatten sänks med 10 procentenheter.

Då skulle restaurangförsäljningen öka med 3 procent, det vill säga cirka 127 miljoner euro.

Säsongens grönsaker mitt i vintern är kål, palsternacka och avocado.
Säsongens grönsaker mitt i vintern är kål, palsternacka och avocado. Bild: Yle / Victoria Wirén rödkål,Kål,Palsternacka,Svartrot,grönsaker,avokado

Luke räknar vidare: Om folk gick mer på restaurang skulle efterfrågan på andra inhemska tjänster också öka så att verkan på nationalekonomin steg till 300 miljoner euro.

Den sysselsättande effekten beräknas till 2 400 jobb.

- All sänkning i mervärdesskatten skulle förflyttas oförkortat till utskänkningspriserna, säger Lappi. Som exempel ges ett stop öl som skulle bli cirka 50 cent billigare.

Turism- och restaurangbranschen vill med den beställda utredningen få igång en diskussion med målet att få en betydlig mervärdessänkning inskriven i det nya regeringsprogrammet.