Hoppa till huvudinnehåll

Dieselskatten blir fråga för riksdagen – medborgarinitiativ gjorde omedelbar succé

En tankningspistol i en bil. På tankluckan står det tydligt Diesel.
En tankningspistol i en bil. På tankluckan står det tydligt Diesel. Dieselbilar,dieselbränslen,tankning (bränsle),diesel

Bara några timmar efter publicering blev det klart att ett medborgarinitiativ om att slopa dieselskatten måste tas upp i riksdagen. Under det första dygnet samlade initiativet in över 70 000 underskrifter.

För att ett medborgarinitiativ ska bli ett ärende för riksdagen krävs att man får ihop 50 000 underskrifter inom sex månader.

Ett medborgarinitiativ om att slopa drivkraftsskatten för dieselbilar, eller kort och gott dieselskatten som det kallas i folkmun, fick 71 621 underskrifter under det första dygnet.

Enligt initiativtagarna stämmer inte driftskostnaderna som ligger som grund för skatten överens med verkligheten längre.

Priset på dieselbränsle har stigit märkbart. Tidigare var bränslet betydligt billigare än bensin, men skillnaden har minskat.

De senaste dagarna har det till och med rapporterats om att dieselbränslet har varit dyrare än bensin på vissa håll.

Enligt initiativet har brukskostnaderna därmed blivit betydligt högre för dieselbilar än för bensinbilar.

Läs mera:

PR-kris för 90-talets stora miljöhjälte: "Dieselförbud är en överreaktion"

Befinner sig dieseloljan i en monumental PR-kris, eller är drivmedlets dagar trots allt faktiskt räknade? I takt med att städer världen över förbjuder dieselfordon kritiseras besluten av experter inom förbränningsteknik och motorbranschen.

Läs också