Hoppa till huvudinnehåll

Döda lodjuret i Ingå skärgård hade skjutits

Skalle av ett lodjur med ett blått rep runt halsen. Ligger på marken i gräset.
Det visade sig att repet runt halsen hade använts för att dra upp kadavret ur vattnet. Skalle av ett lodjur med ett blått rep runt halsen. Ligger på marken i gräset. Bild: Pelle Heikkilä lodjur,kattdjur,Ingå,kadaver

En död lo som hittades på en holme i Ingå skärgård den 21 oktober hade skjutits, meddelar polisen. Polisen utreder fallet som i första hand misstänkt grovt jaktbrott.

Det var en familj som hittade ett lodjurskadaver på Rönngrundet i Ingå skärgård.

Djuret hade ett rep runt halsen och ett annat rep runt baktassarna. I repet runt tassarna hade någon bundit en stor sten för att försäkra sig om att kadavret skulle sjunka.

Under förundersökningen har det kommit fram att det var frivilliga brandkåren som hade fäst repet runt halsen för att dra upp djuret ur vattnet redan i somras.

Djuret hade alltså varit dött i flera månader innan familjen hittade det.

Kan ge fängelse upp till fyra år

Kadavret skickades till Livsmedelssäkerhetsverket Evira för undersökningar. Evira är nu klar med utredningen och kan konstatera att lon hade skjutits.

Polisen utreder fallet för tillfället som grovt jaktbrott. Straffskalan rör sig mellan fängelse i fyra månader och fyra år.

Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förordning om riktgivande värden för levande vilt rör sig priset för en vuxen lo på mellan 1 400 och 2 100 euro.

Polisen ber allmänheten om tips om händelsen på adressen vihjeet.espoo@espoo.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland