Hoppa till huvudinnehåll

En oktobernatt slog tjuvarna till i Carl-Eriks sommarstuga – stal till och med bild på sonen

En medelålders man i röd jacka och med keps på huvudet står vid ett terrassräcke vid en röd sommarstuga.
Carl-Erik Ellfolk har i två repriser haft besök av inbrottstjuvar. En medelålders man i röd jacka och med keps på huvudet står vid ett terrassräcke vid en röd sommarstuga. Bild: Yle/Juho Teir fritidshus,Kaskö,Österbotten,inbrott

Stuginbrotten har minskat i antal i Österbotten, men det kan ändå vara skäl att skydda sin sommarstuga mot tjuvar. Carl-Erik Ellfolk har drabbats av två stuginbrott och idag har han kameraövervakning på området.

Första gången tjuvarna var på besök i Ellfolks sommarstuga i Kaskö var på 1990-talet. Då for de iväg med en motorsåg och lite bensin.

Men det är inbrottet för några år sedan i oktober som etsat sig i minnet på Ellfolk.

- Jag var på väg till Kaskö med en kund och då vi åkte förbi stugan på vägen dit såg jag att gardinerna rörde på sig.

- Senare under dagen när jag åkte till stugan såg jag att kättingen (som blockerade vägen, reds. anm.) var sönderslagen och två fönster var sönderslagna, så då ringde jag direkt polisen.

En medelåders man med röd jacka och keps står intill en röd husvägg och pekar på ett fönster.
Här hade tjuvarna tagit sig in. En medelåders man med röd jacka och keps står intill en röd husvägg och pekar på ett fönster. Bild: Yle/Juho Teir fritidshus,Kaskö,Österbotten,inbrott

Tjuvarna tog allt

Tjuvarna hade slagit till under natten. De hade tagit sig in genom ett fönster och tömt stugan på gott som allt av värde.

- De tog gasspis, kylskåp, kamin, allt. Det var egentligen tomt. Det som blev kvar såg ut som i en amerikansk film, allting var bara utslängt.

Tjuvarna hade till och med försökt få med sig en soffa, men antagligen hade den inte fått plats i bilen.

- Själva sofframen lämnades kvar, kuddarna rymdes tydligen i bilen. Soffan hittade vi i skogen under en gran, så det blev väl fullt.

Också personliga saker som ett foto på sonen fanns med bland stöldgodset.

- Vad skulle någon med det till? frågar sig Ellfolk.

Kände sig kränkt

Enligt Ellfolk kändes det som om någon kränkt familjens privatliv och fortfarande känner sig Ellfolks fru otrygg på sommarstugan.

- Sommarstugan har aldrig blivit skurad som det blev efter inbrottet och hon åker inte hit ensam. Det är bara om jag är med som hon kommer hit.

En skylt om kameraövervakning är fastskruvad på ett träd.
Idag har Ellfolk kameraövervakning på området för att skydda sig mot inbrottstjuvar. En skylt om kameraövervakning är fastskruvad på ett träd. Bild: Yle/Juho Teir övervakning,inbrott,kameraövervakning

Efter det andra inbrottet skaffade Ellfolk nästan direkt en viltkamera till området och efter det har de inte haft några inbrott. Mest är det djur som syns till på bilderna.

- Jag vet inte hur många tusen bilder som har kommit härifrån sedan dess och det kommer ju direkt till telefonen. Vi har sett några gånger personer på bilderna och då har jag hoppat i bilen och åkt ut hit. Men hittills har det bara varit pilkare som sedan gått rakt ut på isen.

Inbrottstjuvarna togs aldrig fast och polisen misstänkte att någon utländsk liga varit i farten.

- Det trodde nog polisen. De sade direkt att de tvivlar att de finns i Finland längre.

Inbrotten har minskat

Inbrotten i sommarstugor har minskat under de senaste åren så väl i Finland som i Österbotten. Enligt Mikael Appel på Österbottens polisinrättning sker det ungefär 50-70 inbrott i österbottniska sommarstugor årligen.

- Under de senaste tre åren har vi sett en liten minskning. 2016 hade vi 93 inbrott i sommarstugor och hittills i år har vi haft 51 inbrott. Det finns en nedåtgående trend för tillfället.

- Dagens inbrottstjuvar har inte mera sommarstugorna som mål. De riktar in sig på andra saker.

Mikael Appel från polisen i Österbotten.
Mikael Appel. Mikael Appel från polisen i Österbotten. Bild: Yle/ Malin Hulkki Polis,mikael appel

De flesta inbrottstjuvar är intresserade av värdesaker, vapen, motorsågar och båtmotorer. Men ibland kan de plocka med det ena och det andra, så som till exempel i Ellfolks fall.

- Det finns egentligen ingen logik i vissa tjuvars beteende, konstaterar Appel.

Grundregler för att skydda sig

Appel har fyra enkla tips för att hålla inbrottstjuvarna borta från sommarstugan:

  • För det första ska man plocka bort alla värdesaker, speciellt vapen, motorer av olika slag, all elektronik. Om man inte tar det med från stugan ska man i alla fall gömma bort det, så att föremålen inte syns då man tittar genom fönstret. Det är en grundregel.
  • Det kan vara bra att låta gardiner vara öppna, så att man ser in i stugan och ser att det inte finns något att stjäla. Vanligtvis bryter sig inte tjuvar in i en stuga där det inte finns några värdeföremål.
  • Olika former av inbrottsalarm eller övervakningskameror kan vara bra att ha.
  • Det är också bra att med jämna mellanrum se efter sin stuga. Eller be någon granne eller någon annan bekant som bor i närheten att se efter stugan om man inte själv bor på orten.

Enligt Appel är till exempel viltkameror ett bra sätt att övervaka sin sommarstuga.

- En viltkamera kan man köpa i nästan vilken affär som helst och sådana får man för under hundra euro. Tröskeln är inte så stor i dagens läge att göra en sådan här anskaffning och det har lett till att folk oftare skaffar sådana, säger Appel.