Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk man dömd till åtta års fängelse i Storbritannien för terroristisk verksamhet

En polisbild på en snaggad man med bryskt ansiktsuttryck.
Terrorismenheten vid West Midlands polis gav ut detta fotografi av Mikko Vehviläinen En polisbild på en snaggad man med bryskt ansiktsuttryck. Bild: West Midlands Police nynazism,brott

Den 34-årige Mikko Vehviläinen som är född i Finland, har dömts till åtta års fängelse för högerradikal, terroristisk verksamhet i Storbritannien.

Den dömde Mikko Vehviläinen som har tjänstgjort som underofficer i den brittiska armén, dömdes redan i mars men brittisk polis offentliggör domen först nu av utredningstekniska skäl.

Polisens terrorismenhet i West Midland säger att Vehviläinen spelade en central roll i den bannlysta högerradikala organisationen National Action.

Han var en ytterst farlig person och spelade en central roll i National Action― Matt Ward, polis i terrorismenhet

Han försökte bland annat rekrytera nya medlemmar bland unga rekryter i den brittiska armén.

Vehviläinen greps i Wales i fjol höstas och ställdes därefter inför rätta bland annat för medlemskap i en terroristisk organisation.

Sammanlagt tio personer har nu dömts till fängelse för medlemskap i National Action.

Polisen som betraktar honom som ytterst farlig, säger att hans roll inom National Action återspeglar organisationens verksamhet

- Han var underofficer i armén. Han var aktiv bland unga män och hade en chans att radikalisera dem och att rekrytera dem till organisationen, säger terrorismenhetens utredningsledare Matt Ward i polisens uttalande.

- Han var en ytterst farlig person och spelade en central roll i National Actions strategi, tillägger Ward.

Kondoleanser till minnet av Jo Cox på Parliament Square i London 17.6.2016
National Action förbjöds år 2016 efter mordet på Arbetarpartiets parlamentsledamot, brexitmotståndaren Jo Cox Kondoleanser till minnet av Jo Cox på Parliament Square i London 17.6.2016 Bild: EPA/HAYOUNG JEON Jo Cox,Kondoleans,mord,London

Förbjöds efter mord på parlamentsledamot

Mikko Vehviläinen trodde på ett raskrig och försökte bilda en så kallad "vit bas" i en by i Wales, skriver tidningen the Guardian.

Han är gift och har tre barn.

- Jag arresteras för att jag är patriot, sade Vehviläinen till sin fru då han greps i september ifjol i byn Llansilin, där han försökte bilda ett segregerat vitt fäste.

Poliser som grep honom lade också beslag på fotografier där han gör en nazihälsning under en minnesstund för inbördeskriget år 1917 i Finland, uppger the Guardian.

Enligt Guardian har Vehviläinen tjänstgjort i Afghanistan men han avskedades därefter från armén.

National Action är en nynazistisk organisation som Storbritanniens inrikesministerium förbjöd för två år sedan, efter mordet på Arbetarpartiets parlamentsledamot Jo Cox.

Hon sköts och knivhöggs ihjäl på öppen gata år 2016 i staden Birstall i West Yorkshire, av en högerradikal brittisk man.

National Action jublade över mordet på Jo Cox som var en känd brexitmotståndare.

Organisationen betraktas som en terroristisk organisation och medlemskap i National Action kan bestraffas med upp till tio års fängelse.

Källor; the Guardian, West Midlands police, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes