Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen ger finländsk man rätt att vägra utföra civiltjänst - Professor: Signal om att totalvägrare inte längre kan dömas till fängelsestraff

Civiltjänstgörare på föreläsning
Civiltjänstgörare på föreläsning Bild: Yle/Carmela Walder man i randiga sockor

Högsta domstolen beviljar inte besvärsrätt i det omstridda fallet då en civiltjänstgörare befriades från civiltjänst. Mannen hade hänvisat till att Jehovas vittnen också är befriade.

Det betyder att den friande domen från Helsingfors hovrätt förblir i kraft - det vill säga mannen behöver inte göra civiltjänst och han döms inte heller för sin vägran att utföra civiltjänstarbete.

Det var åklagaren som hade ansökt om besvärstillstånd från HD.

Hänvisade till Jehovas vittnen

I augusti 2015 meddelade mannen i fråga att han vägrar göra civiltjänst. Mannen hänvisade till sin starka pacifistiska övertygelse och till beslutet om att Jehovas vittnen inte behöver göra vare sig militär- eller civiltjänst i Finland.

I februari 2016 dömdes han till 173 dagars fängelse av tingsrätten i Östra Nyland.

Domen överklagades och senare friade Helsingfors hovrätt mannen.

Hovrätten konstaterade att Finland bland annat undertecknat Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna efter år 1987 då Jehovas vittnen fick befrielsen inskriven i lag.

"Beslutet ett steg mot att totalvägrare inte kan dömas till fängelsestraff"

Enligt ett lagförslag som regeringen gav till riksdagen i höstas ska den lag som befriar Jehovas vittnen från värnplikt hävas.

Motiveringen är att den strider mot den grundlagsenliga likabehandlingen av människor.

Vapenvägrarförbundet konstaterar i ett pressmeddelande att Högsta domstolens beslut innebär att också andra personer som totalvägrar med hänvisning till sin övertygelse bör lämnas obestraffade.

Professorn i straffrätt vid Lapplands universitet Minna Kimpimäki säger till nyhetsbyrån STT att HD med sitt beslut ger en stark signal till lägre rättsinstanser om att de inte längre kan döma totalvägrare till fängelsestraff.