Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätt höjer skattesatsen för att lappa minuset i budgetförslaget - men fler åtgärder behövs

Tarmo Aarnio är kommundirektör i Kyrkslätt.
Tarmo Aarnio säger att beslutet om att höja skattesatsen kom plötsligt. Tarmo Aarnio är kommundirektör i Kyrkslätt. Bild: Yle / Ted Urho kyrkslätt kommundirektör

Kommunfullmäktiges plötsliga beslut att höja skattesatsen överraskar kommundirektören Tarmo Aarnio – men ändå inte. Han tänker att höjningen fyller hålet i hans eget knappa budgetförslag.

- Jag är inte så överraskad. Men på något sätt var det ändå överraskande eftersom vi inte pratat om det på förhand.

En vecka tidigare hade kommunstyrelsen beslutat att hålla kvar nuvarande inkomstskattesats, som är 19,5 procent. Enligt Aarnio fördes det efter det inga diskussioner om höjningen.

- Enligt kommunstyrelsens förslag trodde jag att det inte blir en höjning.

Vändningen kom då Pekka M. Sinisalo (Blå) föreslog att skattesatsen höjs till 19,75 procent. Förslaget stöddes av Hans Hedberg (SFP).

Beslutet klubbades igenom i fullmäktige med rösterna 35-16.

- Mitt förslag till budget var knapp, och många tyckte att vi måste göra någonting.

Kommundirektörens budget var två miljoner euro för knapp. Med att höja skattesatsen med 0,25 procentenheter kommer Kyrkslätt nu att få in de saknade två miljonerna.

Kommunfullmäktige godkänner budgeten i mitten av december, men beslutet om att höja skattesatsen ska enligt lag meddelas åt skatteförvaltningen den här veckan. Beslutet står alltså fast.

Kyrkslätt måste spara långsiktigt

Trots skattehöjningen måste besparingar göras, säger Aarnio.

- Det här kommer tyvärr inte att rädda ekonomin. Det krävs konkreta åtgärder för att balansera ekonomin. Att höja skattesatsen är ett tillägg i det arbetet.

Han talar om besparingar i äldreomsorgen, i skolorna och i den allmänna förvaltningen.

- Jag tror vi måste ha ett långsiktigt program för att balansera vår ekonomi. Många andra kommuner är också i samma läge.

Nedskärningar kan enligt Aarnio göras så att de inte stör basservicen så mycket.

- Vi måste se långt framåt och inte göra för snabba beslut. Något måste göras, men vi måste också ta hänsyn till kommuninvånarnas behov.

Beslutet att höja skattesatsen kan göra Kyrkslätt till en mindre lockande kommun att bo i, tror Aarnio.

- Å andra sidan tror jag både gamla och nya invånare respekterar den kommunala servicenivån. Jag tror att människor tycker det är värt att flytta hit och stanna här.