Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa kör på för fullt för att bevara den viktiga busstrafiken

Bilar kör vid korsning.
Bilar kör vid korsning. Bild: Yle/ Heini Rautoma Lovisa,korsning

Bekymrade Lovisapendlare uppvaktar beslutsfattarna med en namninsamling samtidigt som stadens ledningsgrupp sätter in en högre växel för att trygga kollektivtrafiken.

Först meddelade bussbolaget Pohjolan Liikenne att de lägger ner all fjärrtrafik. Nu håller också Savonlinja på med att trimma sina bussturer till och från Lovisa.

Dagligen pendlar några tusen Lovisabor till andra kommuner för arbete och studier. En del av dem har nu samlat in namn till ett upprop för att väcka lokalpolitikernas uppmärksamhet på vikten av goda bussförbindelser till staden.

På nästa stadsstyrelsemöte är namninsamlingen och skrivelsen uppe till snabb behandling, intygar ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén, SFP.

- Vi delar oron med Lovisaborna. Staden har redan skridit till åtgärder. Vi kommer i första hand att diskutera med NTM-centralen för att komma vidare, säger hon.

Savonlinjas buss på busstationen i Borgå
Savonlinjas buss på busstationen i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder Savonlinja,busstationer,bussbolag,busstationen i borgå

Vilka nedskärningarna i busstrafiken blir för Savonlinjas del torde klarna på onsdag. Bolaget kommer då att informera om sina planer från och med årsskiftet, säger regionchef Teuvo Punavaara. Han vill redan nu dementera vissa rykten som är i omlopp.

- Vi kommer inte att lägga ner all vår busstrafik till Lovisa, men nog se över helheten och gallra bland mindre anlitade turer, säger Punavaara.

Ännu i dag, tisdag, filar bussbolaget på helheten och tidtabeller.

- Det är klart att pendeltrafiken i Lovisa är viktig för oss. Vi kommer ännu i dag att föra samtal med staden om frågan.

Uppvaktar minister Berner

Enligt Mia Heijnsbroek-Wirén jobbar stadens ledningsgrupp nu på många fronter för att trygga de viktiga bussförbindelserna som håller östra Nyland livskraftigt.

- I dag har stadsdirektören i Lovisa diskuterat läget med Pyttis nya kommundirektör, Jouni Eho. Tillsammans med Kotka stadsdirektör kommer de att uppvakta trafikminister Anne Berner för det här är inte bara ett Lovisaproblem utan berör hela vår landsända.

Invånarinitiativet och Savonlinjas planer har helt klart satt fart på beslutsfattarna i Lovisa.

- Jag blev helt paff då jag fick veta om situationen. Nu kan vi inte sitta med händerna i kors; den här frågan och pendlarnas oro måste tas på allvar, säger socialdemokraten Anja Isotalo.

Hon har ändå inga färdiga lösningar att erbjuda.

- Just nu kan jag inte svara på vad Lovisa stad kan och borde göra. Vi måste först få till stånd en diskussion bland beslutsfattarna om hur vi ska gå vidare. Läget är nog illa.

En försämrad busstrafik motarbetar det som vi vill vara

För att marknadsföra Lovisa som en möjlig boningsort behövs en fungerande kollektivtrafik.

- En försämrad busstrafik motarbetar det som vi vill vara, säger Mia Heijnsbroek-Wirén. Vi ligger en timme från huvudstadsregionen och man ska kunna bo här utan att vara bilbunden.

Efter den kommande diskussionen med NTM-centralen, som sköter upphandlingen av kollektivtrafiken, gäller det sedan för Lovisa att se på helheten.

- Vi kommer nog att göra allt som vi förmår och också undersöka möjligheterna hur staden själv kan påverka.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland