Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Succé för initiativ om dieselskatten, dödssiffran stiger efter skogsbränder i Kalifornien, brexit är nära

Brinnande bil i Butte i Kalifornien.
Brinnande bil i Butte i Kalifornien. Brinnande bil i Butte i Kalifornien. Kalifornien,markbränder

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Det blev en omedelbar succé för ett medborgarinitiativ om att slopa dieselskatten, eller drivmedelsskatten som den egentligen heter. Initiativet samlade ihop över 71 000 underskrifter under det första dygnet.

Civiltjänstcentralen i Lappträsk kan stoltsera med nya lokaler. De gamla är för små och det har varit problem med luften inomhus. Nu kan centralen visa upp ett nybygge med bland annat ett stort auditorium.

I dag presenterar oppositionspartierna SDP och Sannfinländarna sina alternativa statsbudgetar, som motdrag till regeringens förslag.

Utrikes

De stora skogsbränderna i Kalifornien fortsätter och dödssiffran stiger. Ytterligare tretton personer har hittats döda. Nu har 42 personer hittats döda i bränderna i norra Kalifornien och minst två har dött i bränder i de sydligare delarna av delstaten.

Den här veckan borde alla detaljer vara klara inför brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU. Trots det är mycket ännu öppet. Storbritanniens premiärminister Theresa May har förhandlat med EU de senaste dagarna och hon borde presentera ett avtal inom kort, men ingen utanför möteskabinetten vet ännu hur avtalet ser ut eller om det brittiska parlamentet kan godkänna det.

USA:s tidigare första dam Michelle Obama har gett ut en självbiografi. Boken heter Becoming, och den publicerades natten till tisdag, finsk tid.

Väder

Det är mulet och det regnar på många håll i dag. I Lappland kan det också snöa. Temperaturen i väster 4 till 8 grader, i öster 1 till 6 grader och i norr 0 till 5 grader. På östra finska viken varnas det för hård sydlig till sydvästlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes