Hoppa till huvudinnehåll

Norska försvarsministeriet: GPS-störningen i Lappland härstammade från Kolahalvön i Ryssland

Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjälentokone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Ett finskt jaktplan av modellen F-18 Hornet på Örlands luftbas i Norge. Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjälentokone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

Det norska försvarsministeriet bekräftar att Ryssland låg bakom störningar i GPS-systemet över Lappland. Störningarna inträffade samtidigt som en pågående Natoövning i Norge.

Det här rapporterar nyhetsbyrån NTB och The Barents Observer.

- Störningen som inträffade mellan 16 oktober och 7 november härstammade från ryska trupper på Kolahalvön, uppger Birgitte Frisch, specialrådgivare på norska försvarsministeriet till Barents Observer.

Kolahalvön är en halvö i nordvästra Ryssland.

Förra veckan varnade den finska flygtrafiktjänsten ANS Finland piloter för en störning som gjorde GPS-signalen opålitlig i norra och nordöstra Finland.

I programmet Statsministerns frågetimme på söndagen sade statsminister Juha Sipilä att störningen möjligen hade orsakats av Ryssland, ett påstående som Ryssland avfärdade.

- Ryssland anklagas ofta för olika kriminella handlingar, för det mesta helt utan orsak, sade Vladimir Putins talesman Dimitrij Peskov på måndag.

Finlands president Sauli Niinistö krävde på måndag att störningen utreds.

- Vi måste få veta hur och av vem GPS-systemet stördes, och vi måste i skarpa ordalag upplysa den eller de skyldiga om att det här inte går för sig.

Läs mera:

Ryssland: Vi störde inte GPS-signalen över Lappland - president Niinistö kräver utredning

Ryssland förnekar att landet skulle ha orsakat störningar i GPS-systemet över Lappland. Förra veckan varnade den finska flygtrafiktjänsten ANS Finland (Air Navigation Services Finland) piloter för en störning som gjorde GPS-signalen opålitlig i norra och nordöstra Finland.

Läs mera:

Störningar i gps-systemet i Lappland - Norge misstänker militärövningar

Finland och Norge har varnat för störningarna i gps-navigeringssystemet i Lappland.

Läs också