Hoppa till huvudinnehåll

Olympiska kommittén utreder förutsättningarna för att arrangera OS i Finland: ”Vill se om vi kan uppfylla de nya kraven”

Friidrottstävlingar på Olympiastadion i Helsingfors.
Olympiastadion i Helsingfors. Friidrottstävlingar på Olympiastadion i Helsingfors. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Helsingfors Olympiastadion,friidrott

Idrottsminister Sampo Terho (Blå) öppnar för ett OS i Finland. Ministern har bett Finlands olympiska kommitté att nu utreda förutsättningarna för att arrangera olympiska och paralympiska spel i Finland igen. Det efter en policyförändring i ansökningsprocessen.

Olympiska spel i Finland? Eventuellt. Om det ens är möjligt ska Finlands olympiska kommitté nu utreda.

FOK meddelar att idrottsministern Sampo Terho (Blå) bett dem att utreda ”förutsättningarna för att söka ett OS-värdskap”. Kultur- och undervisningsministeriet har beviljar FOK statsbidrag på 18 000 euro för att genomföra utredningen.

– Utredningen ska fungera som grund för ett eventuellt sökande av ett OS-värdskap, säger Terho i pressmeddelandet.

Grunden för utredningen är den internationella olympiska kommitténs nya policy gällande utdelningen av OS-värdskap. Projektet, ”Agenda 2020”, strävar efter att anpassa OS till värdstäderna – inte tvärtom.

Agenda 2020-policyn är utgångsläget för ansökningsprocessen gällande vinter-OS 2026, som fortfarande pågår. Olympiska kommitténs ordförande Timo Ritakallio talade för två år sedan om möjligheterna att söka ett OS-värdskap till just 2026, men planerna förverkligades aldrig.

Stockholm, Milano och Calgary – som ska hålla en folkomröstning om värdskapet i dag – tävlar i nuläget om vinterspelen.

"Kan föra en faktabaserad diskussion"

Enligt minister Terho och FOK är det "Agenda 2020" som är orsaken till att Finland i framtiden kunde arrangera OS för första gången sedan 1952 – på riktigt.

– Efter utredningen kan vi föra en faktabaserad diskussion om Finland antingen på egen hand eller i samarbete med andra länder kunde arrangera OS. Tävlingarna måste kunna arrangeras på ett hållbart sätt och gällande det ser jag att Finland har många styrkor, säger Terho.

– Finland har en erkänd ställning och en över hundra år lång historia inom den olympiska rörelsen. Vi vill nu utreda ifall vi kan arrangera spel som liknar Finland både till utseendet och storleken med IOK:s nya krav, säger i sin tur olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

OS 1952 arrangerades i huvudsak i Helsingfors, men det tävlades också i Tavastehus, Tammerfors, Lahtis, Kotka och Åbo. Den nya utredningen ska också ta ställning till vilka orter som kunde vara aktuella för ett nytt OS.

Utredningen ska också ge en ”krass” uppskattning på hur mycket en ansökning skulle kosta. Utredningen ska vara klar nästa år.

Källor: Pressmeddelande från olympiska kommittén, Yle Urheilu

Läs också