Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj får inte lämna Ryssland

Alexej Navalnyj.
Alexej Navalnyj frigavs nyligen från fängelse där han avtjänade ett straff för att ha organiserat bannlysta demonstrationer Alexej Navalnyj. Bild: All Over Press/YURI KOCHETKOV Aleksej Navalnyj,Ryssland,alexej navalnyj

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har belagts med utreseförbud i Ryssland.

Navalnyj säger att han förbjöds att flyga från Moskva till Frankfurt för att delta i en rättsförhandling i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

- Gränsbevakare sade åt mig att jag inte får lämna landet, men de gav ingen förklaring, skrev Navalnyj på Twitter.

- Det finns något slag brev som säger att jag inte får lämna landet, tillade Navalnyj, som publicerade ett fotografi av dokumentet med förbudet som hade beordrats av utmätningsmän.

Vi fick inga officiella dokument om detta
Vi kan anta att beslutet hittades på vid gränsen.
― Ivan Zhdanov, advokat

Navalnyj skrev att han inte har obetalda böter och att han inte hade några problem då han senast var utomlands för två veckor sedan.

Gränsbevakare lade också beslag på hans pass, men de gav ingen skriftlig förklaring.

Hans advokat tror att beslutet om utreseförbud fattades på flygplatsen i Moskva och inte av utmätningsmän, som förnekar att de skulle beordrat utreseförbudet.´

Inget officiellt beslut

- Vi fick inga officiella dokument om detta, intygar advokaten Ivan Zhdanov.

- Vi kan anta att beslutet hittades på vid gränsen.

Navalnyj frigavs från fängelse förra månaden, efter att ha avtjänat ett 20 dagar långt straff för att ha organiserat bannlysta demonstrationer.

Han belades med utreseförbud mellan åren 2013 och 2017, då han inte heller beviljades ett pas på grund av pågående rättegångar.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i handklovar under en domstolsbehandling i Moskva i mars 2017
Amnesty International betraktar Aleksej Navalnyj numera som en samvetsfånge efter flera politiskt motiverade fängelsedomar Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i handklovar under en domstolsbehandling i Moskva i mars 2017 Bild: EPA / Sergej Ilnitskij Aleksej Navalnyj,Ryssland,politisk opposition

Myndigheterna har ökat påtryckningarna mot Navalnyj under de senaste månaderna i takt med att president Vladimir Putins popularitetssiffror har sjunkit på grund av ett kontroversiellt beslut om att höja pensionsåldern i Ryssland.

Samvetsfånge

Amnesty International betraktar Navalnyj som en samvetsfånge efter att han har avtjänat flera kortare fängelsestraff på grund av politiska aktiviteter.

Han förbjöds också att ställa upp i presidentvalet i mars, på grund av en bedrägeridom, som Navalnyj anser var politiskt motiverat.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter avfärdade också bedrägeridomen eftersom den ansågs var godtycklig och orimlig.

Ryssland beordrades att betala över 80 000 euro i skadestånd åt Navalnyj och hans bror som också har suttit i fängelse.

Läs också